Το 90 με 95% των όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ έχουν καταστραφεί και αυτά που έχουν απομείνει «δεν συνιστούν απαραίτητα απειλή», εκτιμά ο Σκωτ Ρίτερ, πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ, για τον αφοπλισμό του Ιράκ, σε βιβλίο του, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Guardian.
«Αυτό που έχει απομείνει από το ιρακινό οπλοστάσιο δεν αποτελεί ούτε καν πρόγραμμα εξοπλισμών. Είναι διάσπαρτα στοιχεία ενός προγράμματος εξοπλισμών, που στο σύνολό του δεν αποτελεί κάτι σημαντικό, ωστόσο εξακολουθεί να είναι απαγορευμένο», πρόσθεσε.
Οσον αφορά στα πυρηνικά όπλα, ο Ρίτερ αναφέρει στο βιβλίο του ότι «οι υποδομές είχαν καταστραφεί κατά 100% το 1998», όταν εγκατέλειψε το Ιράκ μαζί με τους άλλους επιθεωρητές του ΟΗΕ.
«Μπορώ να πω χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ότι η απαραίτητη στο Ιράκ βιομηχανική υποδομή για την κατασκευή πυρηνικών όπλων είχε (τότε) καταστραφεί. Εάν το Ιράκ ήθελε να αποκτήσει εκ νέου τα απαραίτητα μέσα για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, θα έπρεπε να κατασκευάσει εγκαταστάσεις εμπλουτισμού (...), που θα στοίχιζαν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια», διαβεβαιώνει ο Αμερικανός επιθεωρητής.
«Τα πυρηνικά όπλα δεν μπορούν να κατασκευαστούν στο υπέδαφος ή σε μια σπηλιά», τονίζει στο βιβλίο του ο Ρίτερ. Οσον αφορά στα χημικά όπλα, ο Ρίτερ, δεν αποκλείει το Ιράκ να έχει αποθηκεύσει «μια σημαντική ποσότητα», αλλά τονίζει ότι τα όπλα αυτά δεν είναι πλέον κατάλληλα για χρήση, είναι ακίνδυνα. Για τα βιολογικά όπλα, αναφέρει : «Εάν το Ιράκ θέλει να κατασκευάσει βιολογικά όπλα πρέπει να ανασυγκροτήσει την υποδομή κατά την κατασκευή αυτών των όπλων».
Το βιβλίο του Ρίτερ «Ο πόλεμος στο Ιράκ : Αυτά που η ομάδα του Μπους δε θέλει να γνωρίζετε», σύμφωνα με τον αγγλικό τίτλο, θα κυκλοφορήσει στη Βρετανία από τις εκδόσεις Profile Books.