Ιταλία: Δεν τεκμηριώνεται ετεροδικία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Δεύτερη μέρα της δίκης για το Δίστομο στη Χάγη
Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2011 16:16
A- A A+

Με τις θέσεις της ιταλικής πλευράς συνεχίστηκε σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η εκδίκαση της προσφυγής της Γερμανίας εναντίον της Ιταλίας για την απόφαση ιταλικού δικαστηρίου υπέρ του Διστόμου http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2054135 .

Η Γερμανία έχει προσφύγει στη Χάγη θεωρώντας ότι τα ιταλικά δικαστήρια, μη σεβόμενα την ετεροδικία της Γερμανίας, έχουν εγκρίνει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου αναφορικά με θύματα του ναζισμού στην Ιταλία, και του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, που επικυρώθηκε από τον Αρειο Πάγο και επιδίκασε 28 εκατομμύρια ευρώ στα θύματα του Διστόμου.

Αναπτύσσοντας χθες τις θέσεις της, η Γερμανία υποστήριξε ότι το ζήτημα αποτελεί ετεροδικία μεταξύ δύο κρατών (της ίδιας και Ιταλίας) και δεν θα πρέπει να υπάρξει νομολογία φυσικών προσώπων κατά κρατών, γιατί τότε θα πρέπει να ανοίξουν οι υποθέσεις για όλους τους πολέμους που έχουν διεξαχθεί έως σήμερα.

Σήμερα όμως, οι εκπρόσωποι της ιταλικής κυβέρνησης υπογράμμισαν πως δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ετεροδικία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καθώς -όπως υποστήριξαν- ετεροδικία υφίσταται μόνο για την επίλυση διαφορών μεταξύ φιλικών κρατών. Επεσήμαναν εξάλλου πως τα εγκλήματα πολέμου δικάζονται από τα δικαστήρια και δεν λύνονται μέσω των διεθνών συμβάσεων και ως τέτοια θεωρούνται τα εγκλήματα που διέπραξαν τα ναζιστικά στρατεύματα.

Το απόγευμα της Δευτέρας διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο για τα Συνταγματικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα επιστημονικό συμπόσιο με θέμα «Αποζημιώσεις λόγω μαζικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύγχρονες εξελίξεις και προκλήσεις σχετικά με την ετεροδικία του κράτους», κατά το οποίο εξηγήθηκε ο όρος της ετεροδικίας και πότε αυτή ισχύει.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων Ναζιστικής Κατοχής και δικηγόρος, Μιλτιάδης Σφουντούρης, που βρίσκεται στη Χάγη εκπροσωπώντας και τον Πολιτισμικό Σύλλογο Διστόμου, σημείωσε πως αύριο Τετάρτη «θα ακούσουμε τις ελληνικές θέσεις εντός της αιθούσης», καθώς όπως είπε, «έχρι σήμερα, δυστυχώς, δεν έχουμε καμία ενημέρωση».

«Εμείς», πρόσθεσε, «ζητάμε να εκτελεστεί η απόφαση των ελληνικών και των ιταλικών δικαστηρίων. Η ετεροδικία κάμπτεται όταν πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». «Τα 55 παιδιά από τους 215 που εκτελέστηκαν στο Δίστομο, δεν ήταν στρατιώτες. Κανένα από τα παιδιά δεν φορούσε στολή και δεν κρατούσε όπλο, για να μπορούν να πουν ότι η δολοφονία τους είναι πολεμική πράξη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή