Υψηλοί τόνοι στη συνεδρίαση του ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ για τα ταξί

Έντονη κριτική στον Γ. Ραγκούση
Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2011 07:05
UPD:07:36

Αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Υποδομών Γιάννη Ραγκούση και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημειώθηκε κατά την πολύωρη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) του κόμματος με αντικείμενο το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του κλάδου των ταξί.

A- A A+

Αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Υποδομών Γιάννη Ραγκούση και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημειώθηκε κατά την πολύωρη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) του κόμματος με αντικείμενο το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των ταξί.

Αντιδράσεις πυροδότησε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποστροφή του κ. Ραγκούση, ο οποίος ανέφερε πως δεν μπορεί να δεχθεί προτάσεις βουλευτών που θα αλλοιώνουν την φιλοσοφία του.

«Δεν μπορεί να διεκδικείς τη δημοκρατικότητα του μεταρρυθμιστή», φέρεται να σημείωσε η κ. Τόνια Αντωνίου απευθυνόμενη στον υπουργό, ενώ επισήμανε πως «θα πρέπει να είμαστε πιο ήπιοι σε μια τόσο βαθιά μεταρρύθμιση και να αποφύγουμε το άνοιγμα να δώσει την ευκαιρία να κυριαρχήσουν οι εταιρείες».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Σαλαγιάννης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, επέκρινε τον υπουργό Υποδομών για αλαζονικό ύφος ενώ άλλοι βουλευτές, πέραν των προτάσεων για καθορισμό πληθυσμιακών κριτηρίων και του ύψους του παραβόλου τόνισαν στον υπουργό ότι δεν είναι περισσότερο μεταρρυθμιστής από αυτούς, καθώς και εκείνοι ψήφισαν σημαντικά νομοσχέδια.

Απαντώντας στην κριτική, ο κ. Ραγκούσης υπογράμμισε πως κάποιοι θα ήθελαν την αναίρεση της φιλοσοφίας των βασικών χαρακτηριστικών της μεταρρύθμισης που οδηγεί στο να μην γίνει τίποτα και τόνισε: «Προχωράμε σε μια δημιουργική μεταρρύθμιση κι όχι στη πλήρη ακινησία».

Σε παρέμβαση της η κ. Αννα Νταλάρα πρότεινε να καθοριστεί με ένα μαθηματικό τύπο ο αριθμός των νέων αδειών ταξί καθώς και το κόστος απόκτησης τους.

Οι τόνοι ανέβηκαν και νωρίτερα όταν η Βάσω Παπανδρέου κάλεσε τον υπουργό Μεταφορών να μη προχωρά με κλειστές πόρτες στο διάλογο. Ο κ. Ραγκούσης αντέτεινε ότι ο ίδιος έχει ζητήσει γραπτώς διάλογο με τους ιδιοκτήτες ταξί αλλά ο πρόεδρος του Θύμιος Λυμπερόπουλος εκτόξευσε απειλές για τη ζωή του.

Πλήρες άνοιγμα με «ασφαλιστικές δικλείδες»

Παρουσιάζοντας τις διατάξεις του σχετικού νομοσχεδίου, ο κ. Ραγκούσης υπογράμμισε ότι το άνοιγμα του κλάδου των ταξί θα είναι πλήρες, αλλά με κανόνες που δεν θα επιτρέπουν τη δημιουργία καρτέλ.

Ο κ. Ραγκούσης επισήμανε την ανάγκη να γίνουν πράξη οι μεταρρυθμίσεις, όπως η πάταξη της μαύρης αγοράς αδειών, αναφέροντας ότι μόνο την τελευταία 10ετία έχουν αλλάξει χέρια 35.000 άδειες ταξί, ενώ, όπως είπε, υπολογίζεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί αφορολόγητες συναλλαγές 5 δισ. ευρώ. Εκανε παράλληλα ειδική αναφορά και στις νέες μορφές ταξί, οι οποίες όπου έχουν εφαρμοστεί, έχουν δημιουργήσει, όπως ανέφερε, χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων, οι οποίες τόνισε ότι θα ενσωματωθούν στο προσχέδιο νόμου, αν και όπως είπε, δεν μπορούν να κινούνται αντίθετα προς την πραγματική απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, στο προωθούμενο νομοσχέδιο θα υπάρχουν εκτός από τα ταξί και διατάξεις που αφορούν στα φορτηγά, κάτι που ουσιαστικά αναιρεί την τριετή μεταβατική περίοδο για την απελευθέρωση των φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης.

«Την ώρα που λαμβάνουμε τόσο δύσκολα μέτρα για τον ελληνικό λαό, θα ήταν τουλάχιστον ανήθικο και άδικο η κυβέρνηση να συναλλάσσεται με συντεχνίες προκειμένου να διατηρήσουν άδικα προνόμια», παρατήρησε.

Διερωτήθηκε μάλιστα εάν υπάρχει κάποιος που να αντέχει «να βγει και να πει στους Έλληνες ότι θα κάνουμε χάρη σε μια συντεχνία» τη στιγμή που ζητείται από όλους να δώσουν από αυτά που δεν περισσεύουν.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη μεταβατική αυτή περίοδο θα υπήρχε σταδιακή απομείωση της εισφοράς κατά 30% την 1/1/2011, κατά 35% τον Ιανουάριο του 2012 και κατά 35% το 2013, ώστε το αντίτιμο να είναι πλέον μηδενικό, ενώ από την 1η Ιουλίου 2013 δεν θα υπήρχε καθόλου εισφορά για την είσοδο κάποιου στο επάγγελμα, παρά μόνο διοικητικά τέλη.

Νέο γύρο κινητοποιήσεων προαναγγέλλουν οι ιδιοκτήτες ταξί

Την ίδια ώρα, σε νέα απεργιακή κινητοποίηση την ερχόμενη εβδομάδα και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 29 Σεπτεμβρίου προσανατολίζονται οι ιδιοκτήτες ταξί, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ Θύμιος Λυμπερόπουλος κατά το συλλαλητήριο των αυτοκινητιστών στην πλατεία Συντάγματος.

Αίσθηση προκάλεσε η προειδοποίηση που απηύθυνε προς όσους βουλευτές ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Όπως ανέφερε, ο κλάδος θα τους στοχοποιήσει και θα έχουν την αντιμετώπιση που θα έχει και ο ίδιος ο υπουργός Γιάννης Ραγκούσης.

Θ. Λυμπερόπουλος: Θα τους στοχοποιούμε

Θ. Λυμπερόπουλος: Θα τους στοχοποιούμε

Στην ομιλία του προς τους συγκεντρωμένους, ο κ. Λυμπερόπουλος έκανε λόγο για «συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο μεθοδεύεται από εκείνους που έχουν ρημάξει την Ελλάδα τόσα χρόνια» και τόνισε ότι οι αυτοκινητιστές δίνουν «τον υπέρ πάντων αγώνα».

«Δεν είναι η ταξιτζήδες το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι οι ταξιτζήδες που δεν ξέρουν τι πάει να πει πόνος και οικογένεια», ανέφερε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ξεπουλάει τα πάντα», ενώ ζήτησε από την αστυνομία να «αντισταθεί στην κυβερνητική λαίλαπα».

Οι δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας ταξί Θ. Λυμπερόπουλου κατά του υπουργού Υποδομών και όσων βουλευτών ψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο προκάλεσε την έντονη αντιδραση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.

«Οι δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Ταξί και γνωστού στελέχους της Ν.Δ., κ. Θύμιου Λυμπερόπουλου, και οι απειλές που εκτόξευσε εναντίον του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Ραγκούση, και των βουλευτών, είναι απαράδεκτες», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

«Ο κ. Λυμπερόπουλος οφείλει να γνωρίζει ότι στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες οι βουλευτές λειτουργούν τηρώντας το Σύνταγμα και με πλήρη ελευθερία συνείδησης», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Οι βουλευτές διαμηνύουν ότι θα συμμετάσχουν αποφασιστικά στο δημόσιο διάλογο που άνοιξε το Υπουργείο Υποδομών έτσι ώστε, όπως επισημαίνουν, οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου να ανταποκρίνονται στην ανάγκη να μπουν κανόνες στη λειτουργία των ταξί.

«Στόχος μας», καταλήγουν, «είναι η διασφάλιση της παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους πολίτες, καθώς και εργασία με ασφαλείς προοπτικές για τους ιδιοκτήτες ταξί».

Σε ανάλογο μήκο κύματος ήταν και η αντίδραση της ΝΔ στην αναφορά του κ. Λυμπερόπουλου περί στοχοποίησης βουλευτών. Ανακοίνωσε πως «καταδικάζει απολύτως οποιαδήποτε δήλωση, από οποιονδήποτε κι αν προέρχεται, που έχει σκοπό να εμποδίσει την ελεύθερη έκφραση βουλευτών».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή