Βρετανοί θα εκμεταλλευτούν κοιτάσματα πετρελαίου ανοιχτά των Φόκλαντ

Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011 11:12

Ο βρετανικός όμιλος Rockhopper ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου βόρεια των Νήσων Φόκλαντ.

A- A A+

Ο βρετανικός όμιλος Rockhopper ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου βόρεια των Νήσων Φόκλαντ. Τα σχέδιά του ωστόσο θεωρούνται αμφιλεγόμενα καθώς, εκτός του ότι θα αλλάξουν τον πετρελαϊκό χάρτη της Βρετανίας, θα μπορούσαν να προκαλέσουν την οργή της Αργεντινής, η οποία 30 χρόνια μετά από την ήττα της στο σύντομο πόλεμο, επιμένει ότι τέτοιου είδους ενέργειες παραβιάζουν την εθνική της κυριαρχία.

Η Rockhopper εκτιμά ότι το κοίτασμα περιέχει 350 εκατομμύρια βαρέλια αντλήσιμου πετρελαίου, ποσότητα μεγαλύτερη από αυτήν που είχε αρχικά ανακοινώσει. Η εξόρυξη αναμένεται να αρχίσει το 2016, ενώ έως το 2018, ο όμιλος πιστεύει ότι θα μπορεί να αντλεί περί τα 120.000 βαρέλια την ημέρα. Ελλείψει ρευστότητας πάντως, αναλυτές «βλέπουν» συνεργασία της βρετανικής εταιρίας με κάποιο μεγαλύτερο όμιλο.

Η εξερεύνηση της θαλάσσιας περιοχής, που καλύπτει έκταση 3.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δεν άρχισε και τόσο καλά για τη Rockhopper. Σύμφωνα με στελέχη της ωστόσο, η πέμπτη γεώτρηση του κοιτάσματος Sea Lion δείχνει να περιέχει περισσότερο, καλής ποιότητας πετρέλαιο, που θα ικανοποιήσει όσους επενδυτές «πόνταραν» στα Φόκλαντς, αλλά φοβούνταν πως η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα στοίχιζε πολύ ακριβά.

Με ενδιαφέρον και ανησυχία αναμένεται τώρα η αντίδραση της Αργεντινής, η οποία μόλις πέρυσι ανακοίνωσε ότι τα πλοία που εισέρχονται στα χωρικά της ύδατα με προορισμό τα Φόκλαντς - τα οποία αποκαλεί «Μαλβίνας» - θα χρειάζονται ειδική άδεια.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους των Φόκλαντς επιθυμούν διατήρηση του σημερινού status quo, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτηρίζει το ζήτημα «μη διαπραγματεύσιμο». Για το λόγο αυτό, μόλις τον περασμένο Ιούνιο, η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ αποκάλεσε «αλαζόνα, μέτριο και σχεδόν ανόητο» τον Ντέιβιντ Κάμερον.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή