Χ. Παπουτσής: Με τη συμβολή όλων η εφαρμογή του νόμου για τα ΑΕΙ

«Κανένα πρύτανης δεν έχει απευθυνθεί στις αρχές για διασάλευση της εύρυθμης λειτουργίας του Πανεπιστημίου»
Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011 12:59
UPD:15:05

O νόμος για τα ΑΕΙ θα εφαρμοστεί και στην εφαρμογή του είναι ανάγκη να συμβάλουν οι πάντες, διεμήνυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ, Αδωνι Γεωργιάδη σχετικά με τις καταλήψεις των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων».

A- A A+

O νόμος για τα ΑΕΙ θα εφαρμοστεί και στην εφαρμογή του είναι ανάγκη να συμβάλουν οι πάντες, διεμήνυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ, Αδωνι Γεωργιάδη σχετικά με τις καταλήψεις των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. ανέφερε ότι «ορισμένες θλιβερές μειοψηφίες», στην προσπάθειά τους να ακυρώσουν την εφαρμογή του νόμου, προχωρούν σε πράξεις βίας, την ώρα που η ΠΟΣΔΕΠ ζητάει ανοικτά πανεπιστήμια. Επικαλέστηκε μάλιστα το άρθρο του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου, κατά το οποίο δεν υφίσταται πια πανεπιστημιακό άσυλο, και συγκεκριμένα την παράγραφο που αναφέρει ότι για τις αξιόποινές πράξεις θα εφαρμόζεται η κοινή ποινική νομοθεσία, για να σημειώσει ότι «τόσο οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, όσο και οι απειλές για ξυλοδαρμούς, οι ξυλοδαρμοί, τα κυνηγητά, αποτελούν αξιόποινες πράξεις», ζητώντας από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να εφαρμόσει τον νόμο.

Στην απάντησή του ο κ. Παπουτσής χαρακτήρισε ύψιστο καθήκον για όλους τους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας, τους καθηγητές και τους φοιτητές, «να διαφυλάξουν οι ίδιοι και να υπερασπίσουν οι ίδιοι, τις αρχές και την έννοια του ακαδημαϊκού ασύλου, όχι εν είδει παραδείσου της ανομίας, αλλά ως προπύργιο ελευθερίας διακίνησης των ιδεών».

Αφού αναφέρθηκε σε «οργανωμένες βίαιες μειοψηφίες που ασκούν ιδεολογική και πολιτική τρομοκρατία» μπλοκάροντας τη λειτουργία των Πανεπιστημίων, ο κ. Παπουτσής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κίνηση των φοιτητών που επιθυμούν το άνοιγμα των σχολών τους, καλώντας τους «να πάρουν το Πανεπιστήμιο στα "χέρια" τους και να ξαναβρούν την αξία της οργανωμένης πολιτικής δράσης». Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε ότι στόχος του ν/σ που ψηφίστηκε πρόσφατα, δεν ήταν σε καμία περίπτωση «η εξορία της πολιτικής και η φίμωση των φοιτητικών οργανώσεων στο όνομα της νομιμότητας» και απηύθυνε έκκληση να συμβάλλουν όλοι στην εφαρμογή του νόμου.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, όπου εντοπίζονται ή καταγγέλλονται αξιόποινες πράξεις και απαιτείται αυτεπάγγελτη παρέμβαση της δημόσιας αρχής, αυτή θα γίνεται αμέσως. «Στις περιπτώσεις εκείνες που χρειάζεται έγκλιση», διευκρίνισε ο υπουργός, «θα παραμείνουμε πάντα στο πνεύμα του νόμου, γιατί οι δράσεις της Αστυνομίας επιβάλλουν το σεβασμό στην αρχή της νομιμότητας, που στην προκειμένη περίπτωση διασφαλίζεται από την παρουσία και τις εντολές των εισαγγελικών αρχών».

Κατά τη δευτερολογία του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε ότι πολλές από τις κινητοποιήσεις που γίνονται και σήμερα, βρίσκονται «σε αγαστή συνεργασία με ορισμένες από τις δυνάμεις του πανεπιστημιακού κατεστημένου, το οποίο αντιστέκεται στην εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου και τον εκσυγχρονισμό, τον οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση», σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα «ουδείς εκ των πρυτάνεων της χώρας έχει αναφερθεί προς τις δημόσιες αρχές, τη δημόσια δύναμη και την ελληνική αστυνομία, προκειμένου να ορίσει ότι πράγματι υπάρχει διασάλευση της τάξης και της εύρυθμης λειτουργίας του Πανεπιστημίου».

Ανοιχτά πανεπιστήμια θέλουν καθηγητές του ΕΜΠ

Εν τω μεταξύ, υπέρ των ανοικτών Πανεπιστημίων τάσσονται καθηγητές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου που υπογράφουν σχετικό κείμενο, στο οποίο κάνουν λόγο για «αδιέξοδες καταλήψεις και ανέξοδες απεργίες που οδηγούν το Πολυτεχνείο σε κατάσταση απαξίωσης», και καλούν «τις πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ, να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες για την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία του Ιδρύματος».

«Οι όποιες επιφυλάξεις ή/και αρνητικές εκτιμήσεις για τις πρόσφατες θεσμικές αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν αποτελούν άλλοθι για τις συνθήκες ακαδημαϊκής εκτροπής που υπονομεύουν το μέλλον των σπουδαστών μας, ενώ δυσφημούν το δημόσιο πανεπιστήμιο και το σύνολο των Πανεπιστημιακών» υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στο κείμενο το οποίο έχουν ήδη υπογράψει 142 μέλη ΔΕΠ του ΕΜΠ.

«Θεωρούμε ότι τα ΑΝΟΙΚΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ με πλήρεις ακαδημαϊκές λειτουργίες είναι δημοκρατική κατάκτηση και αποτελούν επιταγή της κοινωνίας, ιδιαίτερα στην σημερινή κρίσιμη συγκυρία», αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΜΠ.

Αποφάσεις για συνέχιση των καταλήψεων

Πάντως, τις αποφάσεις τους για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους με καταλήψεις σε σχολές και τμήματα ανανέωσαν οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Από χθες λειτουργεί κανονικά το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, οπότε θα πραγματοποιηθεί νέος γύρος γενικών συνελεύσεων.

Το συντονιστικό των γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων δηλώνει αποφασισμένο να συνεχίσει τις καταλήψεις έως ότου αποσυρθεί ο νόμος για τις μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκαν δύο ξεχωριστές πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), από την πλατεία Χημείου, και του Συντονιστικού των καταλήψεων, από το Πολυτεχνείο, ενάντια στο νέο νόμο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή