Νηφαλιότητα ζητεί από την Τουρκία το ΥΠΕΞ

Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011 14:42
UPD:15:05

Κάλεσμα στην Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να συμπεριφερθεί με νηφαλιότητα απηύθυνε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Δ. Δελαβέκουρας, με αφορμή τις συνεχείς της απειλές ενόψει της έναρξης των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου.

A- A A+

Κάλεσμα στην Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να συμπεριφερθεί με νηφαλιότητα απηύθυνε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Δ. Δελαβέκουρας, με αφορμή τις συνεχείς απειλές της ενόψει της έναρξης των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου.

«Πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναγνωρίσει την πραγματικότητα που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο, να συμπεριφερθεί με νηφαλιότητα και να μην συμβάλει ακόμη περισσότερο στη δημιουργία έντασης», είπε χαρακτηριστικά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
To YΠΕΞ για την Κύπρο και το δικαίωμα αξιοποίησης του φυσικού της πλούτου

To YΠΕΞ για την Κύπρο και το δικαίωμα αξιοποίησης του φυσικού της πλούτου

Ανέφερε ακόμη ότι «η Ελλάδα είναι σε συνεχή επαφή και στενή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα τόσο με την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να έχουμε μια σαφή εικόνα και έναν απόλυτο συντονισμό, εξαιτίας της συμπεριφοράς της Τουρκίας, η οποία συνεχώς προσπαθεί να δημιουργήσει ένταση».

Ερωτηθείς σχετικά με τις τελευταίες προκλητικές τουρκικές δηλώσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Δελαβέκουρας αφού υπενθύμισε ότι η Κύπρος, σε συνεννόηση με τους γείτονές της, έχει προχωρήσει σε συμφωνίες οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της, τόνισε ότι προχωρά στο αυτονόητο δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης του φυσικού της πλούτου, που κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο.

«Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς και έχει καταγραφεί από τις δηλώσεις όλων των διεθνών παραγόντων που έχουν ενδιαφέρον για το θέμα» υπογράμμισε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, ενώ αναφερόμενος στην στάση της Τουρκίας τόνισε ότι «επειδή ακριβώς δεν έχει επιχειρήματα προσπαθεί να οξύνει τους τόνους και προχωρά σε ρητορικές απειλές».

Νωρίτερα η Αγκυρα απείλησε ότι σε περίπτωση που ξεκινήσουν οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα προχωρήσει σε υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη.

«Σε περίπτωση που η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου θα ξεκινήσει γεωτρήσεις νότια του Νησιού, θα υπογραφεί συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση γνωστοποιείται πως σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ στελεχών αρμόδιων διευθύνσεων, με αντικείμενο τη «Συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ». Από τουρκοκυπριακής πλευράς, αναφέρεται, πήραν μέρος εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας του ψευδοκράτους, με επικεφαλής τον Κουντρέτ Όζερσαϊ, εκπρόσωπο του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Αύριο Παρασκευή, θα μεταβούν στα κατεχόμενα για το θέμα, στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας της Τουρκίας και της Ανωνύμου Εταιρείας Πετρελαίων Τουρκίας (TPAO).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή