«Πράσινο» από το υπουργικό στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ

Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011 17:29

Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ, το οποίο θα έρθει στη Βουλή με μορφή τροπολογίας.

A- A A+

Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ, το οποίο θα έρθει στη Βουλή με μορφή τροπολογίας.

Επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, το ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταδίδει ότι η συχνότητα της ΕΤ1, η λειτουργία της οποίας αναστέλλεται, θα παραμείνει στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου και θα την καταλάβει το Prisma το οποίο εκτός από ψηφιακά θα εκπέμπει και αναλογικά.

Επίσης στο πρόγραμμα του Prisma θα ενταχθούν προγράμματα εκπαιδευτικής τηλεόρασης, καθώς και ορισμένες επιτυχημένες σειρές ιδιωτικών καναλιών, οι οποίες πρέπει πρώτα να τύχουν της εγκρίσης της ΕΡΤ. Σε ό,τι αφορά το οικονομικό κόστος των μεταδόσεων αυτών, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ανταλλαγής προγραμμάτων.

Σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό της ΕΡΤ, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το σύνολο του προσωπικού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα αξιολογηθεί και από αυτό το 10% θα επιλεγεί για το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Επιπλέον, σύμφνωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο αριθμός των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου θα μειωθεί στο ήμισυ.

Επιπλέον, στο σχέδιο για την αναδιοργάνωση των δημοσίων ΜΜΕ περιλαμβάνεται και η αναστολή λειτουργίας του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου, καθώς και του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων. Το προσωπικό των δύο οργανισμών θα ενσωματωθεί στην ΕΡΤ και θα ακολουθήσει τις διαδικασίες και την αξιολόγηση του προσωπικού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

«Ο υδροκεφαλισμός της ΕΡΤ αποτελεί πρόκληση σε μια υποβαθμισμένη κοινωνία», σημείωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.

«Είμαστε εναντίον του κλεισίματος της ΕΤ1. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη συρρίκνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης», δήλωσε το πρωί στη ΝΕΤ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης.

«Λέμε "ναι" στο νοικοκύρεμα άλλα "όχι" στα κλεισίματα», πρόσθεσε. «Αυτό που πρέπει να γίνει και το τονίζει και η ανακοίνωση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, είναι να τονωθεί η ανεξαρτησία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, το οποίο θα είναι και το μεγαλύτερο όπλο των εργαζομένων», κατέληξε.

Ενταση στη συγκέντρωση εργαζομένων της ΕΡΤ

Εξάλλου, ένταση σημειώθηκε το μεσημέρι έξω από τη Βουλή κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων της ΕΡΤ, που αντιδρούν στα σχέδια συρρίκνωσής της.

Ολα ξεκίνησαν όταν τα ΜΑΤ προσπάθησαν να αποτρέψουν τους συγκεντρωμένους να καταλάβουν τη Βασιλίσσης Σοφίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένα διαδηλωτής. Η ένταση πάντως δεν πήρε διαστάσεις.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης τόνισε ότι «δεν θα επιτραπεί το κλείσιμο της κερδοφόρου ΕΡΤ», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η δημόσια τηλεόραση δεν θα γίνει η Ιφιγένεια στα σχέδια της κυβέρνησης και της Τρόικας».

Προτεινόμενα για εσάς