Την ήττα του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές αναγνώρισε ο Φιλελεύθερος πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν. Μετά από 10 χρόνια η κεντροαριστερά επιστρέφει στην εξουσία.
«Νωρίτερα απόψε, τηλεφώνησα στην (επικεφαλής της αντιπολίτευσης) Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ. Τη συνεχάρην και της είπα ότι έχει πλέον την δυνατότητα να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Ράσμουσεν.
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα περίπου στις 00:00 τοπική ώρα (01:00, ώρα Ελλάδας) με το 99,2% των ψήφων καταμετρημένο, η κεντροαριστερά κερδίζει 89 από τις 179 έδρες του Folketing (Κοινοβουλίου) έναντι 86 της κεντροδεξιάς υπό τον Ράσμουσεν.
Η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Τόρνινγκ-Σμιτ θα γίνει, στα 44 της χρόνια, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Δανίας. Είναι σύζυγος του Στίβεν Κίνοκ, γιου του πρώην ηγέτη των Εργατικών της Βρετανίας Νιλ Κίνοκ, με τον οποίο έχουν δύο κόρες.
Τα τελευταία χρόνια κατάφερε να ξεπεράσει την εικόνα της κομψής μεγαλοαστής και να καταστεί η «φυσική αρχηγός» του κεντροαριστερού κόμματός της, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η νίκη της κεντροαριστεράς τερματίζει μια 10ετία διακυβέρνησης από την κεντροδεξιά. Πολιτικοί παρατηρητές κάνουν λόγο για τέλος μιας εποχής. Οι Φιλελεύθεροι και οι Συντηρητικοί κέρδισαν, υπό το Ράσμουσεν, όλες τις εκλογικές μάχες μετά το 2001.
Η Τόρνινγκ-Σμιτ αναδείχθηκε στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών το 2005, μετά από την κακή εκλογική επίδοση του κόμματος. Σχημάτισε συμμαχία με το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα και επίσης εξασφάλισε τη στήριξη δυο μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, των Σοσιαλφιλελεύθερων και του αριστερού Κόμματος της Ενότητας.
Ο σχηματισμός της επόμενης κυβέρνησης ίσως αποδειχθεί πρόκληση, καθώς οι Σοσιαλφιλελεύθεροι και το Κόμμα της Ενότητας έχουν διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά την οικονομία.
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η Τόρνινγκ-Σμιτ υποσχέθηκε να «αναζωογονήσει» την οικονομία της Δανίας προχωρώντας σε επενδύσεις στους τομείς των υποδομών και της εκπαίδευσης.
Δύο προκάτοχοί της στην ηγεσία του κόμματος και πρώην πρωθυπουργοί, ο Ανκερ Γιόργκενσεν και ο Πάουλ Νίρουπ Ράσμουσεν, εκφράστηκαν θετικά για την προοπτική της επανόδου των Σοσιαλδημοκρατών στην εξουσία υπό την ηγεσία της ενώ η Μαργκρέτε Βέσταγκερ, επικεφαλής των Σοσιαλφιλελεύθερων, δήλωσε σε υποστηρικτές του κόμματός της ότι το αποτέλεσμα προσφέρει «μια μεγάλη ευκαιρία για ευρεία συνεργασία». Το κόμμα αυξάνει τις έδρες του από 9 σε 16.
Το Κόμμα της Ενότητας υπό τη Γιοχάνε Σμιτ-Νίλσεν σημείωσε επίσης μια σημαντική επιτυχία, τριπλασιάζοντας τις έδρες του σε 12.
Η ηγέτιδα του Λαϊκού Κόμματος Πία Κιέρσγκαρντ ανέφερε στους υποστηρικτές της ότι το κόμμα θα εξετάσει το μέλλον του και υποσχέθηκε «σκληρή αντιπολίτευση».
Το κόμμα είχε ασκήσει επιρροή στην διαμόρφωση μιας σκληρής πολιτικής - υποστηρίζοντας την κυβέρνηση χωρίς να συμμετέχει σε αυτήν - τα τελευταία δέκα χρόνια. Αναμενόταν να χάσει τρεις έδρες και να καταλάβει 22.
Οι Συντηρητικοί - ο μικρότερος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού -, αναμενόταν να χάσουν τις μισές τους έδρες και να περιοριστούν στις 9, γεγονός που θα καταστήσει το κόμμα το μικρότερο στη βουλή. Ο ηγέτης των Συντηρητικών Λαρς Μπάρφεντ παραδέχθηκε την ήττα σε ομιλία του σε μέλη του κόμματος, προσθέτοντας ότι είναι αποφασισμένος να εργαστεί ώστε να επιτυγχάνονται «εποικοδομητικές» λύσεις στο κοινοβούλιο.