Τα «Όσκαρ» της Ισπανίας στο Ινστιτούτο Θερβάντες

Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011 11:26
UPD:03/12/2012 14:14
A- A A+

Πέντε ταινίες που έχουν βραβευτεί την τελευταία δεκαετία με Γκόγια Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη κι ανάμεσα τους κάποιες που έχουν κερδίσει και το Γκόγια Καλύτερου Ηθοποιού θα προβληθούν στο νέο κύκλο ισπανικού κινηματογράφου, που διοργανώνει η Πρεσβεία της Ισπανίας και το Ινστιτούτο Θερβάντες κάθε Τρίτη από 4 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου.

Τα Βραβεία Γκόγια θεσπίστηκαν το 1987 και απονέμονται ετησίως από την Ακαδημία Τεχνών και Κινηματογραφικών Επιστημών της Ισπανίας σε επαγγελματίες που έχουν διακριθεί στον τομέα τους. Αφορούν 28 κατηγορίες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αυτές της καλύτερης σκηνοθεσίας, ερμηνείας, σεναρίου, φωτογραφίας, ταινίας, μοντάζ, μουσικής, κουστουμιών, ήχου, μακιγιάζ και κομμωτικής, ειδικών εφέ και μικρού μήκους.

Υπάρχουν επίσης οι κατηγορίες καλύτερης ισπανοαμερικάνικης και καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας. Τέλος, απονέμεται το ειδικό Βραβείο Γκόγια Τιμής Ένεκεν για το σύνολο του έργου κάποιου καλλιτέχνη.

Η απονομή των Γκόγια γίνεται κάθε χρόνο μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουάριου σε μια ειδική τελετή που μεταδίδεται τηλεοπτικά. Το έπαθλο είναι ένας μπρούτζινος μπούστος του ζωγράφου Φρανθίσκο ντε Γκόγια, σχεδιασμένο από τον γλύπτη Χοσέ Λουίς Φερνάντεθ.

Όλες οι ταινίες αυτού του κύκλου έχουν βραβευθεί με Γκόγια πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη παρουσιάζοντας έτσι ένα εξαιρετικό και αντιπροσωπευτικό δείγμα του ισπανικού κινηματογραφικού ιδιώματος των τελευταίων ετών. Μεταξύ των επιλεγμένων ταινιών υπάρχουν ορισμένες που έχουν επιπλέον βραβευθεί με Γκόγια καλύτερου ή πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιού, όπως ο Χουάν Ζοσέ Μπαγιέστα για το «Ο Μπάλας», ο Λεονάρδο Σμπαράλια για το «Σώος και Αβλαβής» και οι Κάρλος Άλβαρεθ-Νοβόα και Άνα Φερνάντεθ για το «Γυναίκες Μόνες».

Οι σκηνοθέτες Μπενίτο Θαμπράνο (Ισπανία, 1964), Ατσέρο Μάνιας (Ισπανία, 1966), Χουάν Κάρλος Φρεσναδίγιο (Ισπανία, 1967), Χούλιο Βάλοβιτς (Αργεντινή, 1969), Ρότζερ Γουάλ (Ισπανία, 1973) και Μαρ Κόλ (Ισπανία, 1981) έχουν επίσης εμπειρία ως σεναριογράφοι, παραγωγοί (Ατσέρο Μάνιας και Ρότζερ Γουάλ), ηθοποιοί (Ατσέρο Μάνιας) χωρίς να έχουν αποκλείσει την τηλεόραση (Μπενίτο Θαμπράνο). Όλοι συνεχίζουν την επαγγελματική τους σχέση με τον κινηματογράφο δουλεύοντας σε νέα project.

Η θεματική ποικιλία των ταινιών μεγάλου μήκους είναι επίσης ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτού του κύκλου: συνδυασμός δράματος με φανταστικά στοιχεία στην ταινία Σώος και Αβλαβής, σασπένς στο Smoking Room και κοινωνική προβληματική στην οποία μας εισάγουν οι πρωταγωνιστές των ταινιών Γυναίκες μόνες, Ο «Μπάλας» και Τρεις μέρες με την οικογένεια.

Πρόγραμμα

04.10.2011, 19.30

Γυναίκες μόνες, Μπενίτο Θαμπράνο (1999, 98')

Με τους Μαρία Γαλιάνα, Άνα Φερνάντεθ, Κάρλος Άλβαρεθ-Νοβόα, Αντόνιο Δετσέντ, Πάκο ντε Όσκα, Χουάν Φερνάντεθ, Μιγέλ Αλθίβαρ, Πιλάρ Σάντσεθ, Κόντσα Γαλάν.

Η Ρόσα είναι μια απλή γυναίκα από χωριό και επισκέπτεται την άνεργη και αλκοολική κόρη της που μένει μόνη της στη Σεβίλλη. Όσο ανακαλύπτει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κόρη της, δημιουργεί φιλική σχέση μ’ ένα μοναχικό και προσηνή υπερήλικα. Η ταινία βραβεύτηκε με ακόμα 4 Γκόγια, δεύτερου γυναικείου ρόλου (Μαρία Γαλιάνα), πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού (Κάρλος Άλβαρεθ-Νοβόα), πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού (Άνα Φερνάντεθ) και καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου.

11.10.2011, 19.30

Ο «Μπαλας», Ατσέρο Μάνιας (2000, 90')

Με τους Χουάν Χοσέ Μπαγιέστα, Πάβλο Γαλάν, Αλμπέρτο Χιμένεθ, Μανουέλ Μορόν, Άνα Βαγενέρ, Νιέβες ντε Μεδινα, Γλόρια Μουνιόθ, Χαβιέρ Λάγο, Ομάρ Μουνιόθ.

Ο μόλις δωδεκάχρονος Πάμπλο, με το παρατσούκλι «Μπάλας» (“El Bola”), ζει σ’ ένα οικογενειακό περιβάλλον συγκρούσεων και βίας. Γνωρίζοντας τον Αλφρέντο, ένα νέο συμμαθητή του, έρχεται σε επαφή με μια άλλη οικογενειακή πραγματικότητα και βρίσκει το θάρρος να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του. Βραβεύτηκε με ακόμα 3 Γκόγια: καλύτερης ταινίας, πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού (Χουάν Χοσέ Μπαγιέστα) και καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου.

18.10.2011, 19.30

Σώος και αβλαβής, Χουάν Κάρλος Φρεσναδίγιο (2001, 108')

Με τους Λεονάρδο Σμπαράλια, Εουσέβιο Πονθέλα, Μόνικα Λόπεθ, Αντόνιο Δετσέντ, Μαξ φον Σύντοφ, Γκιγιέρμο Τολέδο, Άλβερ Πόντε, Αντρέα Σαν Βιθέντε.

Τον Φεδερίκο, τον Σαμ και τον Τομάς τους χαρακτηρίζει το γεγονός ότι επιβίωσαν από κάποιο ατύχημα ή φυσική καταστροφή και, εξ αιτίας αυτού, έχουν αποκτήσει το χάρισμα να μπορούν να αλλάζουν τη μοίρα όσων τους περιβάλλουν. Οι ζωές τους θα διασταυρωθούν όταν ο Φεδερίκο προσπαθήσει να εκδικηθεί τον Σαμ επειδή του στέρησε το χάρισμά του. Κέρδισε επίσης Βραβείο Γκόγια για πρωτοεμφανιζόμενο ηθοποιό (Λεονάρδο Σμπαράλια).

25.10.2011, 19.30

Smoking room, Χούλιο Βάλοβιτς και Ρότζερ Γουάλ (2002, 92')

Με τους Μιγέλ Άνχελ Γκονθάλεθ, Φρανσέκ Γαρίδο, Μανουέλ Μορόν, Τσέτε Λέρα, Πεπ Μολίνα, Αντόνιο Ντετσέντ, Εντουάρντ Φερνάντεθ, Χουάν Λοριέντε, Ουλίσες Ντυμόν, Χουάν Ντιέγο, Βίκι Πένια.

Το ισπανικό παράρτημα μια αμερικανικής εταιρείας αναγκάζεται να εφαρμόσει την απαγόρευση του καπνίσματος στα γραφεία της. Ο Ραμίρεθ, υπάλληλος της εταιρείας, θα αρχίσει να μαζεύει υπογραφές για να χρησιμοποιηθεί ένα γραφείο άδειο σαν αίθουσα καπνιστών ή Smoking Room. Η υποστήριξη που κατ’ αρχήν υπολόγιζε να έχει, αρχίζει να εξαφανίζεται σ’ ένα περιβάλλον ίντριγκας και προσωπικών συμφερόντων. Με μουσική του Ζοάν Μανουέλ Σερράτ.

01.11.2011, 19.30

Τρεις μέρες με την οικογένεια , Μαρ Κολ, (2009, 75')

Με τους Ντάφνις Μπαλδούθ, Λεονόρ Μπονακάσα, Ναουσίκα Μπονίν, Αρτούρ Μπουσκέτς, Γιοσέπ Μαρία Μπουσκέτς, Ναντίνα Κάμπας, Μερσέ Κόμπτε, Χοσεφίνα Εσπινόσα, Εντουάρντ Φερνάντεθ.

Η Λέα πρέπει να πάει στη Χιρόνα επειδή πέθανε ο παππούς από την πλευρά του πατέρα της. Εκεί θα ξαναβρεθεί με την οικογένειά της με την οποία δεν έχει ιδιαίτερη επαφή από τότε που έφυγε για το εξωτερικό. Τις μέρες που θα περάσει μαζί με τους δικούς της, θα καταλάβει το παιχνίδι των προσχημάτων της καταλανικής αστικής τάξης. Η ταινία ήταν η διπλωματική της Μαρ Κολ στο τέλος των κινηματογραφικών της σπουδών. Βραβεύτηκε επίσης με βραβεία Γκαουδί (καλύτερης ταινίας στα καταλανικά, σκηνοθεσίας και γυναικείου πρωταγωνιστικού ρόλου).

Οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους.

Πληροφορίες

Αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες, Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα, Αθήνα

Κάθε Τρίτη από 4 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2011

Είσοδος ελεύθερη

Προτεινόμενα για εσάς