Η Τουρκία θα απαντήσει, διαμηνύει ο αντιπρόεδρος Αρίντς

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011 14:05
UPD:14:28
A- A A+

Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει έρευνες μέσω κάποιων συμμαχιών, τότε και η Τουρκία οπωσδήποτε θα δώσει την απάντησή της, διεμήνυσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της Χίλαρι Κλίντον μετά τη χθεσινή συνάντησή της στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι είναι λογική η αρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2058802 .

Σημασία έχει τι κάνουμε εμείς, παρατήρησε ο κ. Αρίντς, υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού ότι η απάντηση της Αγκυρας μπορεί να δοθεί και εντός της εβδομάδας.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως οι εργασίες αυτές θα υποστηριχθούν από την πολεμική αεροπορία και το ναυτικό. «Δεν πρόκειται για μπλόφα. Πρόκειται για δικαιώματα και δυνατότητες της Τουρκίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Δεν θα διστάσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Αυτό πρέπει να το γνωρίζει και η Τουρκία και όλος ο κόσμος», διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

Αρχίζει η γεώτρηση στο οικόπεδο 12

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Σόλων Κασίνης, σήμερα το απόγευμα αρχίζει η γεώτρηση στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, με το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας Noble.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η όλη διαδικασία υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε δύο με τρεις μήνες αναλόγως των δυσκολιών που θα υπάρξουν, ενώ για την ώρα δεν διαφαίνεται ανάγκη επιπλέον γεώτρησης.

Ερωτηθείς εξάλλου, για το «πράσινο φως» που δόθηκε από τις ισραηλινές Αρχές στην Delek για να εξαγοράσει από τη Noble Energy το 30% των δικαιωμάτων στο οικόπεδο «12» και κατά πόσο υπάρχει ανάλογο αίτημα ενώπιον των κυπριακών Αρχών, ο κ. Κασίνης ανέφερε ότι η Noble ζήτησε κάτι τέτοιο και αξιολογείται από την αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή προς τον υπουργό Εμπορίου. Η άδεια αυτή δίνεται από το υπουργικό συμβούλιο ύστερα από πρόταση του υπουργού Εμπορίου, δήλωσε και διευκρίνισε πως ακόμα δεν υπήρξε κατάληξη, αφού αξιολογούνται η τεχνική κατάρτιση, η οικονομική κατάρτιση και η εμπειρογνωμοσύνη που έχουν.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία. Ολα αυτά αξιολογούνται από την αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή προς τον υπουργό», ανέφερε.

Ο κ. Κασίνης βρίσκεται στο Λονδίνο για μια σειρά διαλέξεων στο Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και σε συνέδριο των Middle East and North African Countries για θέματα Μέσης Ανατολής και για τις προοπτικές εύρεσης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οπως μεταδόθηκε χθες από την ισραηλινή ιστοσελίδα Globes, οι θυγατρικές εταιρείες του ομίλου Delek, Αvner Oil και Gas LP και Delek Drilling LP, έχουν λάβει άδεια για να επενδύσουν στα κυπριακά έργα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι δύο εταιρείες έχουν δικαίωμα να αγοράσουν το 15% έκαστη των δικαιωμάτων στο κυπριακό τεμάχιο 12 από τη Noble Energy. Σύμφωνα πάντας με τη Globes, η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να δώσει το πράσινο φως στην Avner και τη Delek Drilling προκειμένου να εξασκήσουν αυτό το δικαίωμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή