Αντιπαράθεση με αφορμή την τροπολογία για την επιβολή του τέλους στα ακίνητα και τη διακοπή της θητείας των μελών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής εν μέσω καταγγελιών για διόγκωση του ελλείμματος του 2009 σημειώθηκε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των τραπεζών.
Η Νέα Δημοκρατία, παρά την δημοσιοποίηση των επίμαχων τροπολογιών την Παρασκευή, με τις οποίες δήλωσε και αντίθετη, δεν μετέβαλε την αρχική, θετική τοποθέτησή της επί του νομοσχεδίου, καθώς με αυτό κυρώνεται η Σύμβαση-Πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), την οποία θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική.
Η στάση αυτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. «Όταν όλος ο κόσμος βογκά για το τέλος στα ακίνητα και την καρατόμηση της ΕΛΣΤΑΤ, υπερψηφίζετε επί της αρχής. Φαίνεται πως όσο νοιώθετε σιγουριά απ’ τις δημοσκοπήσεις, αλλάζετε βιολί και γίνεστε μνημονιακοί με μικροπαραλλαγές, ως φερετζές» σχολίασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ ο Μάκης Βορίδης από το ΛΑΟΣ δήλωσε πως «μένει άφωνος» από τη στάση της Νέας Δημοκρατίας.
Σε κάθε περίπτωση, το ΚΚΕ ανακοίνωσε πως κατά την συζήτηση των τροπολογιών την Πέμπτη, θα υποβάλλει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας - κάτι που ανακοίνωσε αργότερα και για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Ο κ. Κεφαλογιάννης, έθεσε επίσης ζήτημα ενδεχόμενης φορολόγησης των μαντριών (στην τροπολογία γίνεται λόγος για «κτίσματα για οικιστική ή εμπορική χρήση», ενώ εξαιρούνται τα «κτίσματα για σταυλισμό ολιγάριθμων ζώων») - κάτι που διέκρινε επίσης ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Λ. Αυγενάκης της «Δημοκρατικής Συμμαχίας». Αντίθετα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστ. Ροντούλης, τόνισε πως το υπουργείο έχει διευκρινίσει πως οι στάνες δεν φορολογούνται και καταλόγισε στον Μ. Κεφαλογιάννη πως «δημιουργεί σκόπιμα ζήτημα, προκειμένου να ψηφοθηρήσει».
Ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, δήλωσε πως δεν τίθεται θέμα φορολόγησης των μαντριών, ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χ. Πρωτόπαπας, πρότεινε στον κο Σαχινίδη να υπάρξει αναδιατύπωση της διάταξης, για την ακύρωση των όποιων εσφαλμένων εντυπώσεων. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Δ. Κουσελάς, πρότεινε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς μ’ αυτό, «στήνεται ένα σύγχρονο και πολύπλοκο δίκτυ θωράκισης του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας, απ’ τις επιθέσεις των αγορών». «Δεν πρόκειται για διάσωση των μετόχων των πιστωτικών ιδρυμάτων από τον μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά των τραπεζών ως οικονομικών οντοτήτων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Κουσελάς.
Για το ζήτημα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, διέκρινε προθέσεις επιβολής μιας «σιωπής των αμνών» που δεν βοηθά τη χώρα. Ο κ. Σταϊκούρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για τον παρατηρούμενο «οικονομικό εκτροχιασμό», με αύξηση του ελλείμματος κατά 22% - παρά ταύτα ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσε πως υπερψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής, καθώς, τουλάχιστον η σύμβαση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Ο χαρακτήρας της Ε.Ε. δεν αλλάζει. Πρόκειται για μία ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία» παρατήρησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος για λογαριασμό του ΚΚΕ - συμπεραίνοντας κι απ’ τις εξελίξεις στην ΕΛΣΤΑΤ, πως «στο μαγείρεμα των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων, μετείχε και η Eurostat, η Ε.Ε.». «Μέσα απ’ αυτήν τη διαδικασία θωράκισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, διευκολύνετε την διαδικασία εξαγορών και συγχωνεύσεων. Αυτή η εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, δεν πρόκειται να έχει ευνοϊκές εξελίξεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά» υποστήριξε ο κ. Καραθανασόπουλος. Όσο για το ειδικό τέλος ακινήτων, αυτό «ξεπερνά οτιδήποτε έχουμε δει από απόψεως αντιλαϊκότητας και ταξικότητας, όταν συνδέει την πληρωμή ενός φόρου με ένα απαραίτητο αγαθό για την επιβίωση του ανθρώπου, όπως είναι ο ηλεκτρισμός, η ενέργεια. Φτάνει να οδηγεί με την επιλογή αυτή, στην απόλυτη εξαθλίωση και φτώχεια» σημείωσε.
Αντίστοιχες παρατηρήσεις επεφύλαξε και ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ), ο οποίος χαρακτήρισε «καρδιά του νομοσχεδίου» την τροπολογία για το ειδικό τέλος. Έχοντας επιφυλαχθεί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, για την τελική τοποθέτηση του ΛΑΟΣ, ο κος Βορίδης διευκρίνισε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο: «Η οικονομική επιβάρυνση στα ακίνητα, είναι αυτό που χρωματίζει το νομοσχέδιο, η αρχή επί της οποίας πρέπει να συζητήσουμε» ανέφερε ο κος Βορίδης. «Αν ο πολίτης αντιτάξει πως δεν μπορεί, δεν έχει, δεν αντέχει να πληρώσει το ειδικό τέλος, τι θα γίνει τότε; Του λέτε: «Εσύ πολίτη που πλήρωσες όλα αυτά τα χαράτσια μέχρι τώρα, εσύ που πλήρωσες τον αυξημένο ΦΠΑ, εσύ που έχασες του δουλειά σου - όχι! Δεν θα έχεις ούτε ηλεκτρικό ρεύμα». Εγώ τι θα συζητήσω; Για το αν είναι καλές οι ρυθμίσεις για την τραπεζική εποπτεία;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.
«Οι Έλληνες αντιλαμβάνονται το ειδικό τέλος, ως ένα είδος ενοικίου, επειδή είστε ανίκανοι να βάλετε τους πλούσιους να πληρώσουν φόρους και να περιορίσετε τις ασφάλειες του πελατειακού σας κράτους - τη γραφειοκρατία, τις προμήθειες, τις μίζες στα οπλικά συστήματα, τη διαπλοκή» ανέφερε ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ). Όσο για μέτρα στήριξης του τραπεζικού συστήματος, «ενισχύουν την αρμοδιότητα της ΤτΕ, προκειμένου να αλλάξουν χέρια οι Τράπεζες. Πολύ επιφανειακά θα μπορούσε να τα διαβάσει κανείς ως δυνατότητα κρατικοποίησης, γιατί είναι κρατικοποίηση των ζημιών για αφελληνισμό των τραπεζών, έναντι πάρα πολύ ευτελούς τιμήματος» παρατήρησε ο κος Παπαδημούλης.
Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε επί της αρχής και από τους βουλευτές που ανήκουν στην Δημοκρατική Συμμαχία και την Δημοκρατική Αριστερά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ