Συναντήσεις με Αμπάς - Νετανιάχου θα έχει ο Ομπάμα

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011 07:04
UPD:07:10

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα έχει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε μια προσπάθεια να τον πείσει να εγκαταλείψει το σχέδιο για την κατάθεση αιτήματος αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

A- A A+

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα έχει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε μια προσπάθεια να τον πείσει να εγκαταλείψει το σχέδιο για την κατάθεση αιτήματος αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί αργότερα και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Τόσο (στις συναντήσεις του) με τους Ισραηλινούς, όσο και με τους Παλαιστίνιους, ο πρόεδρος θα μπορέσει να πει πολύ άμεσα ότι πιστεύουμε πως οι ενέργειες στα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι ο τρόπος... να επιτευχθεί ένα (Παλαιστινιακό) κράτος», δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος του Ομπάμα για ζητήματα εθνικής ασφαλείας Μπεν Ρόουντς.

Ο Μαχμούντ Αμπάς έχει δηλώσει ότι θα υποβάλλει την Παρασκευή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν αίτημα ένταξης ενός παλαιστινιακού κράτους στις τάξεις του οργανισμού ζητώντας να υπάρξει σχετική ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Οι ΗΠΑ - ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ με δικαίωμα βέτο- έχουν προειδοποιήσει ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα ασκήσουν βέτο.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Μάλκι εκτιμά πως τουλάχιστον εννέα από τα δεκαπέντε μέλη του ΣΑ θα ταχθούν υπέρ του παλαιστινιακού αιτήματος.

«Ελπίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναθεωρήσουν τη θέση τους και θα ταχθούν με την πλειοψηφία των εθνών ή χωρών που θέλουν να υποστηρίξουν το παλαιστινιακό δικαίωμα στην αυτοκυριαρχία και στην ανεξαρτησία», ανέφερε.

Ωστόσο το βέτο των ΗΠΑ θα αποτρέψει την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους ακόμα και αν η πλειοψηφία των χωρών-μελών του ΣΑ υπερψηφίσουν την πρόταση.

Η Ρωσία έκανε την Τρίτη σαφές ότι θα υποστηρίξει το αίτημα των Παλαιστίνιων. «Βεβαίως, αναμφίβολα», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπόγκντανοφ ερωτηθείς σχετικά.

Έστω κι αν οι Παλαιστίνιοι υποβάλουν το αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Παρασκευή είναι απίθανο να υπάρξει άμεσα ψηφοφορία, κάτι που θα επιτρέψει να συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες για την επανέναρξη των διπλωματικών διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ.

«Υπάρχει μια διαδικασία για το χειρισμό τέτοιων αιτημάτων και μπορεί να πάρει μερικές ημέρες ή εβδομάδες, κάτι το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα και για άλλες πρωτοβουλίες», σήμείωσε ο Ζιπέ μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. «Ελπίζουμε να βρούμε έναν τρόπο να πείσουμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με σοβαρές διαθέσεις».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή