Μήνυμα Λευκωσίας στην Αγκυρα για την ευρωπαϊκή της προοπτική

Δεύτερο στάδιο γεώτρησης παρά τις απειλές
Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011 17:40
UPD:19:05
A- A A+

Προϋπόθεση για να ανοίξει το κεφάλαιο της ενέργειας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ είναι η συμμόρφωση της Αγκυρας με τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις και ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, περιλαμβανομένης της σύναψης διμερών συμφωνιών, καθώς και τα δικαιώματα που προκύπτουν από την Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό τόνισε η Κύπρια υπουργός Εμπορίου-Βιομηχανίας Πραξούλα Αντωνιάδου, κατά τις εργασίες του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας των «27» στη Πολωνία.

Η κ. Αντωνιάδου έθεσε υπόψη των Ευρωπαίων εταίρων το γεγονός της έναρξης ερευνητικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και τη θετική επίδραση που ο πιθανός εντοπισμός κοιτασμάτων μπορεί να έχει στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

Η υπουργός κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των καιρών, σεβόμενη τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και συμβάλλοντας στην θετική κατάληξη των δικοινοτικών συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την επανένωση της Κύπρου, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Αρχίζει το δεύτερο στάδιο των γεωτρήσεων

Την ίδια ώρα, παρά τις καθημερινές τουρκικές απειλές και τις προκλητικές δηλώσεις, οι έρευνες της Noble Energy θα προχωρήσουν απόψε στο δεύτερο στάδιο της γεώτρησης για φυσικό αέριο στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ με το γεωτρύπανο να φθάνει στα 900 μέτρα. Όπως ανέφερε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασίνης τα αποτελέσματα από τις έρευνες αναμένεται να διαφανούν σε 2-3 μήνες. Μιλώντας στο ΡΙΚ, σε ερώτηση πόσο βάσιμα είναι τα δημοσιεύματα τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα από τουρκικά ΜΜΕ, ότι όντως υπάρχει μεγάλος πλούτος στη θαλάσσια περιοχή που γίνονται οι έρευνες, ο κ. Κασίνης απάντησε ότι πάντα πίστευε πως η Μεσόγειος είναι προσοδοφόρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», το γεωτρύπανο της Νoble Εnergy προχωρά προς το κοίτασμα που κρύβει το κυπριακό οικόπεδο. Σε πρώτο στάδιο, χρησιμοποιούνται αρίδες των 33 εκατοστών, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στα 1.700 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας τις επόμενες ημέρες.

Όταν το γεωτρύπανο φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο, θα γίνει «τσιμέντωμα» της γεώτρησης και ανάλυση των δεδομένων και θα ξεκινήσει το τελευταίο στάδιο της γεώτρησης, με στόχο τα 5.000 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, παράλληλα με τη διαδικασία διασφάλισης της εμβάθυνσης. Στο τελικό στάδιο, η γεώτρηση θα φτάσει ακόμα περίπου 800 μέτρα βαθύτερα. Τότε, με ειδικούς σωλήνες θα αρχίσει να ανεβαίνει πάνω στην πλατφόρμα το αέριο. «Από τα πειράματα καύσης και άλλες μετρήσεις θα διαπιστωθούν τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του κυπριακού κοιτάσματος. Τη φλόγα της καύσης αναμένουν πλέον με αγωνία όλοι οι ειδικοί, για να δώσουν τα δικά τους συμπεράσματα» αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ.

Εξάλλου, στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται ότι οι δισδιάστατες και οι πρώτες τρισδιάστατες έρευνες έδειξαν 14 συνολικά αξιόλογα κοιτάσματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου χωρίς να υπολογίζονται οι περιοχές και η θάλασσα των κατεχομένων. Ο διευθυντής Ενέργειας Σόλων Κασίνης στις παρουσιάσεις του σε ξένους ειδικούς κάνει λόγο για «14 αξιόλογες γεωλογικές δομές». Σημειώνει ότι το «Αφροδίτη» είναι το πρώτο στο οποίο ουσιαστικά ξεκίνησε η διαδικασία εκμετάλλευσης και στο οποίο γίνεται η πρώτη ερευνητική γεώτρηση. Σύμφωνα με τα δεδομένα, δεν είναι ούτε το μεγαλύτερο ούτε το μικρότερο κοίτασμα η αξία του οποίου υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Συνεχίζοντας τις προκλήσεις και τις απειλές, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ερωτηθείς αν η Αγκυρα εξετάζει τη λήψη στρατιωτικών μέτρων κατά της δραστηριότητας αυτής απάντησε «όχι ακόμη», τονίζοντας παράλληλα ότι τέτοιου είδους ενέργειες σαμποτάρουν τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά για την επανένωση του νησιού.

Παράλληλα πανέλαβε ότι η Τουρκία θα αρχίσει πολύ σύντομα τις δικές της θαλάσσιες έρευνες, με στρατιωτική υποστήριξη, ανοικτά της Κύπρου. Μία συμφωνία για τη χάραξη των θαλασσίων συνόρων ανάμεσα στην Τουρκία και τη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο, η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Αγκυρα, αναμένεται να υπογραφεί σήμερα ή αύριο. Μόλις υπογραφεί η συμφωνία αυτή, η Τουρκία θα αρχίσει τις δικές της έρευνες, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δυνάμεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού θα περιπολούν στις ζώνες αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή