Η αντι-ύλη ξεκλειδώνει τα μυστικά της ύλης

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2002 19:22

A- A A+

Πενήντα χιλιάδες άτομα αντι-υδρογόνου κατάφερε να παραγάγει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη, ενώ μέχρι σήμερα γνωρίζαμε σε θεωρητικό μόνο επίπεδο την ύπαρξη της αντι-ύλης.

Με αυτή την επιστημονική επιτυχία παρέχεται στους επιστήμονες μια πρώτη ευκαιρία, για να μελετήσουν τα «θεμέλια» της φύσης και να διερευνήσουν υποθέσεις, όπως η ύπαρξη ενός σύμπαντος ή περισσότερων παραλλήλων προς το δικό μας, η παραγωγή ενέργειας από αντι-ύλη και η χρησιμοποίησή της σε διαστημικά ταξίδια.

Η ύλη, σύμφωνα με τα γυμνασιακά μας αναγνώσματα, αποτελείται από άτομα, και το άτομο από τρία διαφορετικών τύπων σωματίδια: τα ηλεκτρόνια, τα πρωτόνια και τα νετρόνια.

Kάθε σωματίδιο έχει και το ακριβώς αντίθετό του, δηλαδή το πρωτόνιο έχει το αντιπρωτόνιο, το ηλεκτρόνιο έχει ένα απολύτως όμοιο, αλλά φορτισμένο με αντίθετο (θετικό) ηλεκτρικό φορτίο, που ονομάζεται ποζιτρόνιο κλπ.

Οταν η ενέργεια μεταβάλλεται σε ύλη παράγει σωματίδια και ταυτόχρονα αντι-σωματίδια. Για να δημιουργήσει κάποιος αντι-σωματίδια χρειάζεται να καταναλώσει ενέργεια. Αν τα αναγκάσει να συγκρουστούν με πολύ μεγάλη ταχύτητα με σωματίδια, αυτά αλληλοεξουδετερώνονται, ενώ ταυτοχρόνως εκλύεται ενέργεια.

Αυτός «ο κόσμος, ο μικρός, ο μέγας» μπορεί πλέον, μετά την επιτυχία των επιστημόνων στη Γενεύη, να μας αποκαλύψει τα μυστικά του.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή