Βέτο ΗΠΑ σε αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους προανήγγειλε ο Ομπάμα

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011 07:24
UPD:12:01
REUTERS

A- A A+

Την πρόθεση των ΗΠΑ να ασκήσουν βέτο σε οποιοδήποτε σχέδιο απόφασης που θα τεθεί σε ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους εξέφρασε στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, με τον οποίο συναντήθηκε, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο ο Αμπάς ξεκαθάρισε στον Ομπάμα ότι θα προχωρήσει με το αίτημα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Θα πρέπει να αντιταχθούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ περιλαμβανομένης, εάν είναι απαραίτητη, της άσκησης βέτο», δήλωσε ο Μπεν Ρόουντς, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση Ομπάμα - Αμπάς στη Νέα Υόρκη.

Το γεγονός επισήμανε και ο εκπρόσωπος του Αμπάς, Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα. «Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε στον πρόεδρο Αμπάς την αντίθεσή του στο παλαιστινιακό σχέδιο να πάμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας», ανέφερε ο Ρουντέινα και πρόσθεσε ότι «ο πρόεδρος Αμπάς εξήγησε στον πρόεδρο Ομπάμα την παλαιστινιακή θέση».

Στην ομιλία του χθες ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ομπάμα δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι αξίζουν δικό τους κράτος, αλλά ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω συνομιλιών με το Ισραήλ.

«Είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για το τέλος μιας σύγκρουσης που έχει διαρκέσει δεκαετίες. Η ειρήνη δεν θα επέλθει μέσω ανακοινώσεων και ψηφισμάτων στον ΟΗΕ», είπε.

«Στο τέλος, είναι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι - όχι εμείς - που πρέπει να φτάσουν σε συμφωνία για τα ζητήματα που τους διχάζουν: για τα σύνορα και την ασφάλεια, για τους πρόσφυγες και την Ιερουσαλήμ», όπως επισήμανε.

«Αλλαγή μεθόδου»

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προειδοποίησε ότι ένα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να πυροδοτήσει νέο κύκλο βίας στη Μέση Ανατολή.

Πρότεινε «αλλαγή μεθόδου» προσφέροντας στην Παλαιστίνη το καθεστώς «του παρατηρητή» στον ΟΗΕ και μία «οριστική συμφωνία» ειρήνευσης μέσα σε ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τον Σαρκοζι οι Ευρωπαίοι, αλλά και οι αραβικές χώρες, πρέπει να ακολουθήσουν έναν άλλο δρόμο, αυτό μίας κοινής απόφασης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία θα δώσει σε ένα παλαιστινιακό κράτος «το καθεστώς του παρατηρητή στον ΟΗΕ».

Ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε παράλληλα και ένα αυστηρό πρόγραμμα διαπραγματεύσεων: «Ενας μήνας μέχρι την επανάληψη των συνομιλιών, έξι μήνες για την επίτευξη συμφωνίας για τα σύνορα και την ασφάλειας, ένας χρόνος για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας».

Αύριο το αίτημα

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής θα παρουσιάσει αύριο Παρασκευή το αίτημα ένταξης παλαιστινιακού κράτους στα Ηνωμένα Έθνη, η οποία για να ισχύσει θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον εννιά θετικές ψήφους στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας χωρίς βέτο.

Μέχρι στιγμής πέντε κράτη έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να ψηφίσουν υπέρ της ένταξης: η Βραζιλία, η Κίνα, ο Λίβανος, η Ρωσία και η Νότια Αφρική. Όμως οι ΗΠΑ, ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με δικαίωμα βέτο έχουν δηλώσει πως θα το ασκήσουν.

Η Κολομβία έχει δηλώσει πως θα απόσχει της ψηφοφορίας.

Οκτώ άλλες χώρες-μέλη δεν έχουν διευκρινίσει τις προθέσεις τους: Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βρετανία, Γαλλία, Γκαμπόν, Γερμανία, Ινδία, Νιγηρία και Πορτογαλία.

Σε περίπτωση αποτυχίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι Παλαιστίνιοι μπορούν να ζητήσουν από τη Γενική Συνέλευση το καθεστώς παρατηρητή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή