«Ναι» στην Εξεταστική για τα δημοσιονομικά από τη ΝΔ

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011 11:52
UPD:18:59
A- A A+

«Ναι» στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση των δημοσιονομικών στοιχείων της τελευταίας δεκαετίας, είπε ΝΔ, χαρακτηρίζοντας ωστόσο τη σχετική κίνηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ως κίνηση αντιπερισπασμού.

Η ΝΔ εκτιμά ότι η κίνηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ συνιστά αφενός απόπειρα συμψηφισμού και διάχυσης των ευθυνών σε σχέση με τη διερεύνηση των καταγγελιών για τη διαμόρφωση του ελλείμματος του 2009 και αφετέρου αντιπερισπασμό από την ανακοίνωση των νέων μέτρων της κυβέρνησης.

Στη Συγγρού σημειώνουν επίσης πως η πρωτοβουλία από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ήλθε τρεις ημέρες μετά την δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά ότι θα ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «για το πως φθάσαμε στο Μνημόνιο».

«Αμέσως μετά τη σαφή δήλωση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ότι η Νέα Δημοκρατία θα κάνει μία Εξεταστική Επιτροπή για το πώς φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση, η Κυβέρνηση σπεύδει -και εκείνη- να καταθέσει πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης.

Προειδοποίησε παράλληλα την κυβέρνηση ότι «όποιο επικοινωνιακό τέχνασμα και αν επιχειρήσει η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να πετύχει τη συγκάλυψη που επιδιώκει» και ξεκαθάρισε πως μία μόνο Εξεταστική Επιτροπή μπορεί να υπάρξει.

Αυτή, όπως εξήγησε, είναι εκείνη που θα διερευνήσει πώς φτάσαμε στο μνημόνιο, πώς τα spreads εκτινάχτηκαν μέχρι και 18 φορές επάνω, πότε αποφασίστηκε η εμπλοκή του ΔΝΤ στον Μηχανισμό Στήριξης και τι ακριβώς έγινε με την ΕΛΣΤΑΤ.

Χθες, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ γνωστοποίησε ότι θα καταθέσει άμεσα πρόταση για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση της δημοσιονομικής πορείας της χώρας και ειδικά των στατιστικών στοιχείων, για όλη την τελευταία δεκαετία.

Όπως επισήμανε σε σχετική της ανακοίνωση, η Κ.Ο. αναλαμβάνει αυτήν την πρωτοβουλία «με πλήρη αίσθηση ευθύνης» και προκειμένου «να λάμψει η αλήθεια στο σύνολο της», και να ξεκαθαριστεί «χωρίς συνομωσιολογίες» το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ.

Με τον τρόπο αυτό, η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος απάντησε σε ανακοίνωση της ΝΔ, η οποία επαναλάμβανε την πρόθεση του Αντώνη Σαμαρά για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί το πώς φτάσαμε στον μηχανισμό στήριξης και το μνημόνιο.

Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της ΝΔ «αποκορύφωμα απίστευτου και ανιστόρητου θράσους απέναντι στον ελληνικό λαό και τις θυσίες που αυτός έχει υποστεί ως αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής της περιόδου 2004-2009».

«Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα», σχολίασε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο βουλευτής της ΝΔ, Ευάγγελος Αντώναρος και συμπλήρωσε: «Δεν ζητήσαμε αυτό (Εξεταστική). Είπαμε ότι όταν έρθουμε στην κυβέρνηση θα ελέγξουμε ενδεχομένως αυτά τα οποία καταγγέλλουν τα απολυθέντα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛ.ΣΤΑΤ».

«Λίγο πριν από τη έναρξη της καινούριας βουλευτικής συνόδου έρχεται το ΠΑΣΟΚ κατά τη γνωστή του προσφιλή τακτική για να ρίξει την μπάλα στην εξέδρα. Έχει την εντύπωση ότι οι Έλληνες πολίτες θα εντυπωσιαστούν από τέτοιες κινήσεις πολωτικού χαρακτήρα τη στιγμή που δέχονται ένα ορυμαγδό μέτρων που αλλάζουν τη ζωή του και δεν ξέρουν που θα πάνε;» αναρωτήθηκε ο κ. Αντώναρος.

Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από τη συγκρότηση μιας ακόμα Εξεταστικής Επιτροπής, όπως δείχνει και η εμπειρία από τις προηγούμενες εξεταστικές (Siemens oμόλογα κ.α.), επισημαίνει το ΚΚΕ και καταλογίζει υποκρισία στη στάση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

«Υποκρίνονται», υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα, «πως θέλουν να αναδείξουν τις αιτίες της κρίσης, με την τοποθέτηση τους για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία», ουσιαστικά όμως επιδιώκουν το αντίθετο, «να συσκοτίσουν την πραγματικότητα και να αποπροσανατολίσουν τον λαό».

Για κυνισμό και προσπάθεια αποπροσανατολισμού έκανε λόγο από την πλευρά της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ .

«ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα δυο συνυπεύθυνα κόμματα για την πορεία που οδήγησε τη χώρα στη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση, αποφάσισαν να συστήσουν, το καθένα για λογαριασμό του, εξεταστική επιτροπή για το πώς έφτασε η χώρα στο μνημόνιο, προφανώς για να αλληλοκατηγορηθούν ως οι μοναδικοί υπεύθυνοι για την κρίση», επισημαίνουν οι βουλευτές του κόμματος.

Η λύση τονίζουν, δεν βρίσκεται στις «ψευδεπίγραφες εξεταστικές επιτροπές και στην ελεγχόμενη κοκορομαχία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», αλλά στην «προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία μπορούν να ανοίξουν ένα παράθυρο ελπίδας στο χειμαζόμενο ελληνικό λαό».

Για άλλη μία κοροϊδία από την πλευρά των δύο μεγάλων κομμάτων έκανε λόγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας και πρώην υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

«Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, οι πρωταγωνιστές του κουκουλώματος του σκανδάλου της SIEMENS, αυτοί που προστάτεψαν με κάθε τρόπο τα τρωκτικά, τους κλέφτες, τους απατεώνες, τους μιζαδόρους και κάθε είδους λωποδύτες, επιδίδονται εσχάτως σε κοκορομαχίες για το ποιός φέρει την ευθύνη της κατάντιας της οικονομίας της χώρας. Μάλιστα απειλούν ότι θα καταθέσουν σχετικές προτάσεις σύστασης εξεταστικής επιτροπής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός και υποστηρίζει πως «αν επιθυμούν πραγματικά την αποκάλυψη ευθυνών, πολιτικών και ποινικών, ας αποτολμήσουν την έρευνα του κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων όπως επανειλημμένα έχω ζητήσει. Δεν το πράττουν γιατί φοβούνται».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή