Ιστορική επίσκεψη του Πάπα στη Γερμανία

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011 12:20
UPD:13:09

A- A A+

Ο πάπας Βενέδικτος ο 16ος άρχισε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη γενέτειρά του ως προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Τον 84χρονο ποντίφικα υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο Tegel του Βερολίνου η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος Κριστιάν Βουλφ.

Κατά την τετραήμερη επίσκεψή του στη Γερμανία ο Βενέδικτος θα πραγματοποιήσει σταθμούς στο Βερολίνο, την Ερφούρτη και το Φράιμπουργκ.

Σήμερα θα εκφωνήσει ομιλία στο γερμανικό κοινοβούλιο, την Bundestag, και θα τελέσει λειτουργία στο Ολυμπιακό Στάδιο, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν δεκάδες χιλιάδες πιστοί.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του πρόκειται να συναντηθεί με ηγέτες της Προτεσταντικής Εκκλησίας και εκπροσώπους του μουσουλμανικού και του εβραϊκού δόγματος. Ο ποντίφικας αναμένεται επίσης να συναντηθεί με θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς, παρότι αυτό δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως.

Η επίσκεψη αναμένεται να είναι από τις πιο «δύσκολες» που έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής ο ποντίφικας, καθώς αναμένονται μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον των θέσεών του σχετικά με την αντισύλληψη και την ομοφυλοφιλία, ενώ περίπου εκατό βουλευτές πρόκειται να μποϊκοτάρουν την ομιλία του.

Πρόκειται για το 22ο ταξίδι που πραγματοποιεί ο 84χρονος Βενέδικτος στο εξωτερικό από τότε που εξελέγη το 2005. Αναμένεται να επιστρέψει στη Ρώμη το απόγευμα της Κυριακής.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στο Βερολίνο ο πάπας είπε ότι οι διαδηλώσεις είναι «φυσιολογικές σε μια ελεύθερη κοινωνία».

Δήλωσε επίσης ότι κατανοεί όσους αποχωρούν από την καθολική εκκλησία εξαιτίας των σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. «Κατανοώ ότι μπροστά σε αυτές τις πληροφορίες, κυρίως για όσους είναι κοντά σε θιγόμενους, κάποιος μπορεί να λέει... Δεν μπορώ πλέον να πάω σε αυτήν την εκκλησία... δεν είναι η εκκλησία μου».

Νωρίτερα, ο πάπας έκανε έκκληση για «ηθική ανανέωση» στην Ιταλία, που κλυδωνίζεται από τα σεξουαλικά σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι.

Σε τηλεγράφημά του προς τον ιταλό πρόεδρο Τζόρτζο Ναπολιτάνο πριν από την επίσκεψή του στη Γερμανία, ο πάπας εξέφρασε την «ελπίδα για μια εντονότερη από ποτέ ηθική ανανέωση της καλής και αγαπημένης Ιταλίας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή