Εντεκα συλλήψεις για την απάτη σε βάρος της Εθνικής Ασφαλιστικής

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011 17:18

A- A A+

Σε 11 συλλήψεις -με τη διαδικασία του αυτοφώρου- εμπλεκομένων στο κύκλωμα εξαπάτησης της Εθνικής Ασφαλιστικής που αποκαλύφθηκε χθες, έχει προχωρήσει η ΕΛΑΣ. Ένας ακόμη, που κατηγορείται για συμμετοχή στο κύκλωμα, δεν συνελήφθη καθόσον δεν συνέτρεχαν τα κριτήρια της αυτόφωρης διαδικασίας.

Η δράση του κυκλώματος, που δρούσε στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, προσδιορίζεται τουλάχιστον από το έτος 2008, αφορούσε στον κλάδο ασφάλισης οχημάτων της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Οι εμπλεκόμενοι είναι πέντε υπάλληλοι του Τομέα Ζημιών και Αναλήψεων του Υποκαταστήματος Θεσσαλονίκης, δύο συμβεβλημένοι πραγματογνώμονες, δύο ασφαλιστικοί πράκτορες, καθώς και ένας ιδιοκτήτης συνεργείου αποκατάστασης ζημιών οχημάτων και πώλησης ανταλλακτικών με δύο συγγενικά του πρόσωπα.

Υπενθυμίζεται ότι το κύκλωμα καταχράσθηκε μεγάλο χρηματικό ποσό από την Εθνική Ασφαλιστική με ανύπαρκτες, εικονικές ή υπερκοστολογημένες ζημιές σε οχήματα.

Κατά τη διάρκεια της ευρείας αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Βέροιας και των Γιαννιτσών, πραγματοποιήθηκαν 24 έρευνες σε σπίτια, επιχειρήσεις, γραφεία, καταστήματα, συνεργεία επισκευής οχημάτων, εξοχικές κατοικίες, παρουσία δέκα 10 Εισαγγελικών Λειτουργών.

Στις 182 ενδεικτικές υποθέσεις – φακέλους που εξετάσθηκαν, διαπιστώθηκε η παράνομη είσπραξη αποζημιώσεων, συνολικού ύψους 1.172.136 ευρώ, που προέκυψαν από εικονικές ή ανύπαρκτες ζημιές οχημάτων από τροχαία ατυχήματα, κακόβουλες ενέργειες τρίτων, βλάβες από φυσικές καταστροφές, θραύσεις κρυστάλλων κλπ.

Επίσης, όπως διαπιστώθηκε σε κάποιες περιπτώσεις, σε πραγματικές ζημιές οχημάτων που είχαν κοστολογηθεί και είχαν εισπραχθεί κανονικά τα αντίστοιχα ποσά από τους δικαιούχους, τα μέλη του κυκλώματος είχαν εισπράξει μεγαλύτερα ποσά, ως αποζημιώσεις, εν αγνοία των δικαιούχων.

Οι 11 συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελλειοδικών Θεσσαλονίκης και παραπέμφθηκαν σε Τακτικό Ανακριτή για να απολογηθούν.

Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και αφορούν, κατά περίπτωση, τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, την απάτη σε συνδυασμό με τις διατάξεις για τους καταχραστές του δημοσίου, την πλαστογραφία, καθώς και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή