Εντονες επικρίσεις «πράσινων» βουλευτών για τα νέα μέτρα

Συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών
Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011 18:30
UPD:23:30
A- A A+

Εντονες επικρίσεις, προβληματισμούς και επισημάνσεις για τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν την Τετάρτη διατύπωσαν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κατά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Πάντως, οι τόνοι δεν ανέβηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα στηρίξουν τα μέτρα αυτά στην Βουλή.

Ο βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ M. Τζελέπης.

Ενα ζήτημα, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ανακύψει είναι το με ποια κριτήρια θα ενταχθούν στο καθεστώς εφεδρείας 30.000 υπάλληλοι από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Όπως αναφέρθηκε ένα κριτήριο είναι το ηλικιακό, με την επισήμανση, από την άλλη, ότι η τρόικα δεν συμπεριλαμβάνει στη μείωση του δημόσιου τομέα τον αριθμό εκείνων που έχουν υποβάλλει τα δικαιολογητικά για να συνταξιοδοτηθούν.

Κυβερνητικό στέλεχος ερωτηθέν σχετικά με τα μέτρα, επισήμανε πως το πρόβλημα είναι ότι οι ξένοι δεν μας πιστώνουν το «100%» κάθε μέτρου που παίρνουμε και ζητούν κι άλλα.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη.

Τι είπαν οι βουλευτές

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα [του ΠΑΣΟΚ] επί δύο χρόνια ψήφιζε, τώρα οφείλονται εξηγήσεις σε αυτήν ότι τα μέτρα θα έχουν αποτέλεσμα, θα πρέπει να μας γίνει γνωστό το σχέδιο ώστε να πειστούμε [για] να ψηφίσουμε», τόνισε ο Μιχάλης Τζελέπης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς.

Ο βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ πρότεινε παράλληλα την εξαίρεση των συνταξιούχων και των ανέργων από το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, ενώ ζήτησε και την απόδοση ευθυνών στους υπουργούς που απέτυχαν στην επίτευξη των στόχων τους.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Θεοχάρη.

Για «αστοχίες» της κυβέρνησης που είχαν ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς και εσωτερικά, έκανε λόγο η Μιλένα Αποστολάκη, προσθέτοντας ότι συνέπεια αυτού είναι να γίνεται επιβεβλημένη η λήψη νέων μέτρων συνεχώς.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

«Ποιος φταίει που επί δύο χρόνια δεν έγιναν αποκρατικοποιήσεις και τώρα πως θα ολοκληρωθούν αυτές με χαμηλές χρηματιστηριακές τιμές που επιτρέπουν στην ανεύθυνη αντιπολίτευση να μιλά για ξεπούλημα;», δερωτήθηκε.

Ο κόσμος δεν αντιδρά γιατί πληρώνει, αλλά γιατί τα βάρη είναι άδικα, παρατήρησε από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουσελάς, προσθέτοντας ότι «πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε αξίες και δεν είμαστε διατεθειμένοι για τα πάντα» και αναφέροντας επιπλέον, ότι ο ίδιος προσωπικά δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει για απολύσεις.

Με τη σειρά της, η Μαρία Θεοχάρη αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση έχει σχέδιο και στρατηγική για να βγάλει την χώρα από την κρίση.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ζήτησε τη διασφάλιση της 6ης δόσης και των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου προτείνοντας τη διεξαγωγή εκλογών «σε χρόνο που δεν θα διακυβεύεται η πορεία της χώρας».

Από την πλευρά της, θέλοντας να καθησυχάσει τους βουλευτές, ο υπουργός Οικονομικών φερεται σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, να ανέφερε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος», προκειμένου να πειστούν και οι Ευρωπαίοι εταίροι.

«Να τα κάνουμε όλα με έναν πόνο σαν το τσιρότο», είπε ο Γιάννης Αμοιρίδης, προσθέτοντας ότι «όλο το δημόσιο είναι τώρα στο πόδι» και προτείνοντας η εφεδρεία να αντιστοιχεί σε χρονικό διάστημα ανασυγκρότησης των υπηρεσιών και να μην μετατραπεί σε απολύσεις.

«Έτσι όπως πάμε είναι σαν να τρέχουμε με 200 πάνω στον τοίχο», σχολίασε η Τόνια Αντωνίου, επισημαίνοντας επίσης την αντιφατικότητα συνεργάτες του πρωθυπουργού να επιτίθενται σε βουλευτές τις παραμονές ψήφισης μέτρων.

«Έξι δόσεις, έξι φορές σώσαμε τον τόπο. Πόσες φορές ακόμα;» αναρωτήθηκε η Βάσω Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «υπάρχει πλήρης αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης». Πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να φορολογούμε συνέχεια τους ίδιους και τους ίδιους και επισήμανε ότι με ύφεση στην οικονομία αποκλείεται να επιτευχθεί πλεόνασμα το 2012.

«Το ερώτημα που ετέθη από τον αντιπρόεδρο αν «το βάρος θα το σηκώσουμε μόνοι μας» είναι ρητορικό ή προτρέπει σε πολιτικές εξελίξεις», ανέφερε ο Χρήστος Μαγκούφης, προσθέτοντας ότι είναι ιστορική μας ευθύνη να πάμε αυτό το φορτίο ως το τέρμα της διαδρομής χωρίς ερωτηματικά. Συμπλήρωσε ότι εκεί που πρέπει να γίνουν απολύσεις, να γίνουν και όχι «να παίζουμε θέατρο», διευκρινίζοντας ότι οι απολύσεις πρέπει να γίνουν όχι γιατί το ζητάνε οι Ευρωπαίοι αλλά γιατί είναι αναγκαίες για τη χώρα.

Την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους του πρωθυπουργού «που να ανοίγει τον δρόμο για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας την οποία θα στηρίξουν τουλάχιστον τα δύο κόμματα», πρότεινε ο Δημήτρης Λιντζέρης.

«Στη μέση της διαδρομής δεν σταματάς γιατί βουλιάζεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Γείτονας, προτείνοντας η κυβέρνηση να λειτουργήσει ως κυβέρνηση εθνικής ανάγκης.

«Το πιο οδυνηρό είναι ότι η κοινωνία εξάντλησε τα αποθέματα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κα το πολιτικό σύστημα» είπε ο Νίκος Σαλαγιάννης.

Για κυβέρνηση που θυμίζει «φάλτσα ορχήστρα στον Τιτανικό με αποτέλεσμα πλήρωμα και επιβάτες ξαφνιασμένοι, ζαλισμένοι και πανικόβλητοι να πέφτουν στην θάλασσα» έκανε λόγο η Ελπίδα Τσουρή.

Εφόσον η κυβέρνηση ταυτίζει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία με τη φοροδιαφυγή, τότε να ανεβάσει τους συντελεστές στα υψηλά κλιμάκια και να τους κατεβάσει στα χαμηλά, ανέφερε ο Δημήτρης Καρύδης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση καθυστερεί απελπιστικά στις διαρθρωτικές αλλαγές και στην ανάπτυξη και συμπεριφέρεται ως δρεπανηφόρο άρμα σε ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Έτσι όπως τα έχουμε κάνει, οι δημόσιοι υπάλληλοι αισθάνονται ότι θα βγουν στο δρόμο, συνέχισε, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία στην πολιτική μας».

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με δημοσιονομικά ισοδύναμα στην κατεύθυνση αυτή και να βρει τρόπο να μαζέψει τα χρήματα που απαιτούνται» είπε η Αννα Νταλάρα, προσθέτοντας ότι «όλοι οι υπουργοί να καθίσουν μαζί να αντιμετωπίσουν την ύφεση με ζυγισμένα και τεκμηριωμένα μέτρα σε βάθος χρόνου».

Συναντήση Γ. Παπανδρέου με βουλευτές

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέχεια των συναντήσεων που ξεκίνησε σήμερα με βουλευτές από διάφορες περιφέρειες της χώρας, θα συναντηθεί αύριο στις 11.15 π.μ., στη Βουλή, με τους βουλευτές Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή