Αίτημα αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους καταθέτει σήμερα ο Αμπάς

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011 06:25
UPD:06:56

Αίτημα αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ αναμένεται να επιδώσει σήμερα στον γενικό γραμματέα του Οργανισμου Μπαν Κι Μουν ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

A- A A+

Αίτημα αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ αναμένεται να επιδώσει στον γενικό γραμματέα του Οργανισμου Μπαν Κι Μουν ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στις 18:35 (ώρα Ελλάδας), πριν από την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, όπως δήλωσε ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη.

Πάντως αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι απεσταλμένοι του λεγόμενου Κουαρτέτου «συνεχίζουν να εργάζονται εποικοδομητικά» και θα έχουν νέα συνάντηση σήμερα το πρωί.

Διπλωμάτες των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της ΕΕ και του ΟΗΕ, που συναντώνται στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, προσπαθούν να συμφωνήσουν σε ένα κείμενο για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων Ισραήλ - Παλαιστινίων.

Σε κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ασκήσουν βέτο σε οποιοδήποτε σχέδιο απόφασης που θα τεθεί σε ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είναι «αναγκαίο να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ να κάνει ειρήνη» με τους Παλαιστίνιους. Έτσι, η διεθνής κοινότητα «θα δείξει καθαρά ότι αυτοί (οι Ισραηλινοί) δεν είναι υπεράνω των νόμων» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο Μεσανανατολικό τόνισε πως «η υποστήριξη της Τουρκίας στην αναγνώριση ενός παλαιστινιακού Κράτους (στον ΟΗΕ) είναι άνευ όρων». Επίκρινε μάλιστα τα Ηνωμένα Έθνη, σημειώνοντας πως «δεν προσέφεραν καμία βοήθεια, καθώς δεν έλαβαν κανένα μέτρο για να τερματιστεί η ανθρώπινη τραγωδία που βιώνει ο παλαιστινιακός πληθυσμός».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή