Μήνυμα Μπαν Κι Μουν στον Ερντογάν για την ανατολική Μεσόγειο

Ανένδοτος στις θέσεις του για τις κυπριακές έρευνες ο Τούρκος πρωθυπουργός
Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011 09:50
UPD:09:56

A- A A+

Την ανάγκη να αποφευχθούν ενέργειες που θα δημιουργήσουν κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κατά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίστηκε ανυποχώρητος, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες του σε βάρος της Λευκωσίας για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και ζητώντας από τον γ.γ. να καλέσει την ελληνοκυπριακή πλευρά να τις σταματήσει, γιατί όπως είπε, επηρεάζουν αρνητικά τις συνομιλίες του Κυπριακού.

Σε ανακοίνωση της Γραμματείας των ΗΕ που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, αναφέρεται ότι συζητήθηκαν περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των καταστάσεων σε Λιβύη, Συρία και Σομαλία, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, την έκθεση Πάλμερ και τις συνομιλίες του Κυπριακού.

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε ανεύθυνη την ενέργεια της Κύπρου να προχωρήσει σε έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και κατηγόρησε τόσο την Κύπρο, όσο και το Ισραήλ, ότι προκαλούν στην περιοχή. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι έρευνες της Λευκωσία, «θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε»

Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, οι Ελληνοκύπριοι επιδιώκουν την ένταση, ενώ προχωρούν σε μια τέτοια ενέργεια τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς και αρχές της επόμενης να διεξαχθούν τα δημοψηφίσματα.

«Η Τουρκία», τόνισε, «θα συνεχίσει να συμβάλλει στις προσπάθειες για λύση εντός των συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, αν όμως συνεχιστεί η αδιαλλαξία των Ελληνοκυπρίων», διεμήνυσε, «τότε η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, δεν θα εγκαταλείψει τους Τουρκοκυπρίους».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή