Βουλή: Ανυπόστατα τα περί προνομίων των βουλευτών

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011 15:44
UPD:17:51

Αναληθή και ανυπόστατα χαρακτηρίζει το Γραφείο Τύπου της Βουλής τα δημοσιεύματα περί προνομίων των βουλευτών, επικαλούμενο σειρά αποφάσεων τις οποίες όπως υπογραμμίζει, έχει κατ' επανάληψη δημοσιοποιήσει.

A- A A+

Αναληθή και ανυπόστατα χαρακτηρίζει το Γραφείο Τύπου της Βουλής τα δημοσιεύματα περί προνομίων των βουλευτών και παραθέτει σειρά αποφάσεων για την περικοπή των απολαβών τους, το θεσμό της βουλευτικής ασυλίας και τους υπαλλήλους του κοινοβουλίου.

Πρόκειται, υπογραμμίζεται, για αναληθή και ανυπόστατα δημοσιεύματα τα οποία παραπληροφορούν την κοινή γνώμη και δημιουργούν τον κίνδυνο να την στρέψουν εναντίον των εκλεγμένων αντιπροσώπων του ελληνικού λαού.

Όπως επισημαίνεται, μετά τις μειώσεις των συνολικών αποδοχών των βουλευτών που επήλθαν από τις εισηγήσεις του προέδρου της Βουλής και τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, οι συνολικές αποδοχές των βουλευτών έχουν μειωθεί κατά 40%, ενώ πρόσφατα αποφασίστηκε η μη καταβολή ενός ολόκληρου μηνιαίου μισθού.

Παράλληλα, με την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου οι βουλευτές επιβαρύνονται με την καταβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με συντελεστή 5%, ο οποίος, όπως σημειώνεται, είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο συντελεστή οποιουδήποτε άλλου Έλληνα πολίτη, καθώς και με την εισφορά υπέρ των ανέργων και του ΟΑΕΔ.

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται επίσης, ότι από το 2010 έχει καταργηθεί ολοκληρωτικά για τους βουλευτές η καταβολή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας, ενώ με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής μειώθηκε κατά 50% η αποζημίωση για συμμετοχή σε ορισμένες συνεδριάσεις Επιτροπών και πλέον δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ ανά συνεδρίαση.

Όσον αφορά τα βουλευτικά αυτοκίνητα, σημειώνεται πως μετά από εισήγηση του προέδρου της Βουλής και απόφαση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, αντικαθίστανται τα οχήματα μεγάλου κυβισμού με άλλα πολύ χαμηλότερου κυβισμού, μειώνοντας -όπως αναφέρει το Γραφείο Τύπου της Βουλής- τη δαπάνη κατά 1,5 εκατ. ευρώ. Διευκρινίζεται επίσης ότι τα καύσιμα από τις διαδρομές που διανύονται με τα βουλευτικά οχήματα, τα πληρώνουν οι ίδιοι οι βουλευτές, στους οποίους παραχωρούνται τα εν λόγω οχήματα για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η βουλευτική τους ιδιότητα και μόνο.

Αναφορικά με το θέμα της ασυλίας των βουλευτών, υπενθυμίζεται ότι μετά την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής πέρυσι, ο θεσμός έχει περιοριστεί σημαντικά σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια και πλέον η ασυλία αίρεται σε όλες τις περιπτώσεις που δεν αφορούν την πολιτική ή βουλευτική δραστηριότητά τους, με αποτέλεσμα οι βουλευτές να δικάζονται, όπως και κάθε άλλος πολίτης.

Τέλος, όσον αφορά στις προσλήψεις υπενθυμίζεται ότι:

«α) Από το Σεπτέμβριο του 2009 έως και σήμερα ο αριθμός των υπαλλήλων της Βουλής μειώθηκε κατά 90

β) Μετά την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, πέρυσι, που ομόφωνα ψήφισε η Ολομέλεια, κατόπιν εισήγησης του προέδρου της Βουλής, εάν και όταν υπάρξει ανάγκη προσωπικού, η πρόσληψη θα γίνεται με απόλυτα διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες, αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ».

«Όλες αυτές τις παραπάνω αποφάσεις η Βουλή τις έχει δημοσιοποιήσει κατ’ επανάληψη» και «θα ήταν χρήσιμο να λαμβάνονται υπόψη από τα ΜΜΕ όταν τίθενται τέτοιες ανακρίβειες», καταλήγει με νόημα η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Βουλής.

Αναφορές βουλευτών περί «προνομίων»

Σε σημερινή συνεδρίαση τη Βουλής, ο προεδρεύων Γρηγόρης Νιώτης σημείωσε πως «από τη βουλευτική αποζημίωση, οι βουλευτές πληρώνουν το νοίκι του γραφείου τους, τα ταχυδρομικά τους τέλη, την βενζίνη τους, ενώ τους έχει μειωθεί και κατά 40% η αποζημίωση». «Δεν υπάρχουν προνόμια για τον βουλευτή και κακώς, κάκιστα ανοίγει τέτοια συζήτηση και πάλι», πρόσθεσε.

«Να δώσουμε πρώτοι το καλό παράδειγμα με περικοπές, όσο τολμηρές κι αν είναι», πρότεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας. «Ένα δεν ανέχομαι», πρόσθεσε, «να λέγεται πως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ψηφίζουν νόμους για να διατηρήσουν τα προνόμιά τους».

«Κάποτε πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σ' αυτόν τον λαϊκισμό. Να γίνουν περικοπές - αλλά από αυτό το σημείο, μέχρι να ισοπεδώνονται άνθρωποι που έχουν χρόνια στην πολιτική, αυτό δεν θα το δεχθώ», είπε χαρακτηριστικά.

«Η συζήτηση ξεκίνησε από έναν υπουργό της κυβέρνησης, τον κ. Μόσιαλο, που αισθάνθηκε τύψεις για τα προνόμια που είχε, δεν είχε, ή είχαν κάποιοι άλλοι», παρατήρησε εκ μέρους της ΝΔ ο Κώστας Μαρκόπουλος. «Ο λαϊκισμός, η ανησυχία και ο φόβος ξεκινούν από την κυβέρνηση. Επιτέλους, η κυβέρνηση πρέπει να ηρεμήσει, να ξεφοβηθεί και να κυβερνήσει», κατέληξε

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή