Υεμένη: Νέα αιματηρή επίθεση του στρατού

Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2011 07:36
A- A A+

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση που εξαπέλυσε ο στρατός της Υεμένης εναντίον διαδηλωτών στην Πλατεία Αλλαγής στη Σαναά, το πρωί του Σαββάτου, λίγες ώρες αφότου επέστρεψε στη χώρα ο πρόεδρος Αλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Ο Σάλεχ επέστρεψε στην Υεμένη έπειτα από τρεις μήνες νοσηλείας στη Σαουδική Αραβία λόγω τραυματισμού του σε επίθεση κατά του προεδρικού τεμένους τον Ιούνιο.

Όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και ιατρικές πηγές, η Πλατεία της Αλλαγής - επίκεντρο των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων - στην πρωτεύουσα της Υεμένης, δέχθηκε επίθεση με σφοδρά πυρά όλμων. Ταυτόχρονα, ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην πλατεία.

«Αυτοί (οι κυβερνητικές δυνάμεις) χρησιμοποίησαν θωρακισμένα οχήματα, όπλα, τουφέκια. Ήταν μια σφοδρή μάχη... Το σπίτι μου ταρακουνιόταν σαν τρελό... Δεν υπάρχουν πλέον διαδηλωτές (στην πλατεία), μόνο ένοπλοι», είπε αυτόπτης μάρτυρας.

Σύμφωνα με ιατρική πηγή, τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν. Ο απολογισμός αυξάνει στους 25 τους νεκρούς από χθες και στους 120 από την περασμένη Κυριακή.

Κατά την επιστροφή του χθες στην Υεμένη, ο Σάλεχ απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός μεταξύ των στρατευμάτων που είναι πιστά στον ίδιο και των δυνάμεων που στηρίζουν το κίνημα εναντίον του. Οι ΗΠΑ απαίτησαν την παραίτησή του, όπως ορίζει μια συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν οι μοναρχίες του Κόλπου για την μεταβίβαση της εξουσίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή