Καταδικάζει την «πολεμική ρητορική» της Τουρκίας ο Στ. Λαμπρινίδης

Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2011 12:12
A- A A+

Την ανησυχία του για τις τουρκικές «απειλές και εχθρικές ενέργειες» σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Λαμπρινίδης καταδίκασε την «πολεμική ρητορική» της Τουρκίας και επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στη διαπραγματευτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την επανένωση της Κύπρου.

Υπογράμμισε εξάλλου τη δέσμευση της Ελλάδας στις διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία για τον προσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας, προειδοποιώντας ωστόσο ότι σε περίπτωση μη συνεργασίας της Τουρκίας το ζήτημα θα πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο κ. Λαμπρινίδης αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, εκφράζοντας την επιθυμία της Ελλάδας για επίλυση μέσω ενός «δίκαιου συμβιβασμού» και ενός ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση έναντι όλων.

«Θέλουμε επίλυση του ζητήματος έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις τεράστιες προοπτικές της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, στη βάση της ευθύτητας και της ειλικρίνειας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην «Αραβική Ανοιξη», μετέφερε την απόλυτη στήριξη της Ελλάδας στο «δικαίωμα των λαών» της περιοχής για δημοκρατία και για μια καλύτερη ζωή και απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα προκειμένου να συνδράμει στην προσπάθεια αυτή.

Όσον αφορά στο αίτημα των Παλαιστινίων για ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη, ο κ. Λαμπρινίδης επανέλαβε την «απόλυτη στήριξη» της Ελλάδας στο δικαίωμα των Παλαιστινίων για ένα δικό τους κράτος και στην απόφασή τους να αιτηθούν την ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη. «Η Παλαιστίνη έχει το δικαίωμα να υφίσταται ως ανεξάρτητο κράτος, όπως και το Ισραήλ έχει το ισότιμο δικαίωμα να υφίσταται με απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη ασφάλεια», είπε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή