Υεμένη: Νέες εκκλήσεις από ΗΠΑ και ΟΗΕ

Για τερματισμό της βίας και μετάβαση στη δημοκρατία
Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011 07:14
UPD:13:07
A- A A+

Νέα έκκληση προς την κυβέρνηση της Υεμένης να προχωρήσει «αμέσως» στην εφαρμογή της συμφωνίας μετάβασης στη δημοκρατία και να τερματιστεί η βία σε όλα τα μέρη της χώρας απηύθυνε η Ουάσινγκτον.

«Καλούμε τα μέρη να σταματήσουν τη βία και να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ, εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» της Ουάσινγκτον για την κατάσταση στη χώρα.

Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση της Υεμένης οφείλει αμέσως να εκπληρώσει την προσδοκία του λαού της χώρας να αποκτήσει δημοκρατία».

Τερματισμό της βίας στη χώρα ζήτησε και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε ανακοίνωσή του ζητεί από όλες τις πλευρές «να απορρίψουν τη βία, κυρίως τη βία κατά των ειρηνικών και άοπλων αμάχων» και να υπάρξει μια «διαδικασία δημοκρατικής μετάβασης».

Κατά τη διάρκεια σημερινής διαδήλωσης στην πρωτεύουσα Σαναά, τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από τα πυρά στρατιωτών, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

Χθες στη Σανάα βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον 40 άνθρωποι, μια ημέρα μετά την άφιξη του προέδρου της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ από τη Σαουδική Αραβία όπου νοσηλευόταν, έπειτα από απουσία τριών και πλέον μηνών.

«Πολλοί Υεμενίτες έχασαν τη ζωή» τους, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλώντας τον «πρόεδρο Σάλεχ να προβεί στην πλήρη μεταβίβαση της εξουσίας και να διοργανώσει προεδρικές εκλογές πριν από το τέλος του έτους στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ)».

Οι μοναρχίες του ΣΣΚ κάλεσαν χθες τον πρόεδρο της Υεμένης να υπογράψει «αμέσως» το σχέδιο που είχαν καταρτίσει για την επίλυση της κρίσης, το οποίο προβλέπει την άμεση παραίτησή του με αντάλλαγμα να του παραχωρηθεί πλήρης αμνηστία. Παρόμοιες εκκλήσεις απηύθυναν την Παρασκευή οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή