Τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 35 λεπτών είχαν την Κυριακή αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας στο πλαίσιο του συντονισμού Αθηνών - Λευκωσίας έναντι των συνεχιζόμενων απειλών και προκλήσεων της Τουρκίας στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο.
Σε επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Κύπρο, αναφέρεται ότι «κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και με ηγέτες κρατών και Κυβερνήσεων στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ».
Οι κ.κ. Παπανδρέου και Χριστόφιας συζήτησαν για την πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό και το θέμα των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι συζήτησαν και για τις απειλές της Τουρκίας, αναφορικά με τις εργασίες γεώτρησης στο οικόπεδο «Αφροδίτη».
Η Τουρκία είναι εκτεθειμένη στη διεθνή κοινότητα λόγω των απειλών της, εκτίμησε από την πλευρά του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, επαναλαμβάνοντας ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ μετά την ολοκλήρωση των επαφών του Κύπριου ηγέτη στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Στεφάνου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με αφορμή τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνα και εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου στα όρια της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, η Τουρκία προκαλεί και απειλεί, παραβιάζοντας κανόνες του διεθνούς δικαίου και γι΄ αυτό παραμένει διεθνώς εκτεθειμένη.
Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, η Αγκυρα προβαίνει σε ενέργειες οι οποίες αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προκαλώντας απροκάλυπτα ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας παραβιάζει διά της βίας των όπλων την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα από το 1974.
Ο κ. Στεφάνου διεμήνυσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται και να ενεργεί με ψυχραιμία και χαμηλούς τόνους, για την εφαρμογή των αυτονόητων κυριαρχικών δικαιωμάτων της.
«Είναι φανερό ότι η Τουρκία επειδή δεν μπορεί να νομιμοποιήσει τις διεκδικήσεις της στην περιοχή, προκαλεί ένταση. Αυτό όμως έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πολλές χώρες και το διαπιστώσαμε κατά τη διάρκεια των επαφών του προέδρου Χριστόφια, εδώ στη Νέα Υόρκη» σημείωσε.
Επισήμανε μάλιστα ότι ο πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας,βρήκε υποστήριξη από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το "αναφαίρετο δικαίωμα" της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιεί έρευνες στη δική της ΑΟΖ.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι «αν η τουρκοκυπριακή πλευρά συνεχίσει με αυτή τη συμπεριφορά, τότε δύσκολα θα μπορεί να προκύψει κάτι» στη νέα κοινή συνάντηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν με τους κ.κ. Χριστόφια και Έρογλου στο τέλος Οκτωβρίου.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, ΚΥΠΕ