Χάος στις Φιλιππίνες εξαιτίας του τυφώνα Νεσάτ

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011 09:51
UPD:10:01

A- A A+

Πανίσχυρος τυφώνας ξερίζωσε δέντρα και πλημμύρισε δρόμους στη Μανίλα, παραλύοντας την κυκλοφορία και τις εμπορικές δραστηριότητες. Επιχειρήσεις και σχολεία παρέμειναν κλειστά στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, σχεδόν 110.000 άνθρωποι -κάτοικοι παράκτιων και παραποτάμιων περιοχών- κλήθηκαν να τις εγκαταλείψουν, ενώ η πυροσβεστική χρειάστηκε να εκκενώσει τμήμα μεγάλου νοσοκομείου στη Μανίλα.

Ο τυφώνας Νεσάτ έπληξε την ανατολική ακτή της νήσου Λουζόν συνοδευόμενος από ανέμους ταχύτητας έως και 170 χιλιομέτρων την ώρα και συνεχίζει - εξασθενημένος- την πορεία του προς τη νότια Κίνα, που αναμένεται να πληγεί την Πέμπτη. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για τεράστια κύματα στην παλαιά πόλη της πρωτεύουσας, η οποία πλημμύρισε, με τη στάθμη των υδάτων να φθάνει το ένα μέτρο.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς, ανάμεσά τους ένα βρέφος 20 μηνών, που έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από υπερχειλισμένο ποταμό. Τέσσερις αλιείς αγνοούνται, ενώ δεκάδες άλλοι διασώθηκαν από τα συνεργεία της πολιτικής προστασίας.

Μετεωρολόγοι εκφράζουν φόβους ότι τα χειρότερα δεν έχουν περάσει και προειδοποιούν ότι παράκτιες περιοχές των Φιλιππίνων θα πληγούν από κύματα ύψους έως και τεσσάρων μέτρων. «Οι ζημιές εκτιμάται πως θα είναι τεράστιες», λέει ο επικεφαλής του τοπικού παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού Ρίτσαρντ Γκόρντον. «Αυτή τη στιγμή έχουμε διακοπές στην ηλεκτροδότηση, η γεωργία έχει υποστεί καταστροφικές συνέπειες και σε επίπεδο υποδομών, πολλές γέφυρες έχουν καλυφθεί από τα νερά των πλημμυρών».

REUTERS

Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί σε πολλές περιοχές της Λουζόν - ανάμεσά τους και τη Μανίλα- όπου νοσοκομεία, ξενοδοχεία και υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών βασίζονται σε γεννήτριες. Οι αρχές έχουν καλέσει τους κατοίκους της πρωτεύουσας να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ο Νεσάτ είναι ο 16ος τυφώνας που σαρώνει φέτος τις Φιλιππίνες, μια χώρα που λόγω της γεωγραφικής της θέσης, πλήττεται κάθε χρόνο από περίπου 20 τυφώνες, οι οποίοι σχηματίζονται στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το νέο χτύπημα ξυπνά στους Φιλιππινέζους μνήμες από το πέρασμα του τυφώνα Κετσάνα, που σχεδόν πριν από δύο χρόνια στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 400 συμπατριώτες τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή