Ξεκίνησαν στις 16.30 οι σεισμικές έρευνες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Πίρι Ρέις, το οποίο βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειοσυνοδεία πολεμικών σκαφών. Την έναρξη των ερευνών ανακοίνωσε στο πρακτορείο Ανατολή ο καθηγητής Χουσεϊν Αβνί Μπενλί διευθυντής του Ινστιτούτου Ναυτικών Επιστημών και Τεχνολογίας.
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις τόσο από την πλευρά της Αγκυρας όσο και από το τουρκοκυπριακό καθεστώς, ενώ η Λευκωσία τηρεί χαμηλούς τόνους. Ο ΟΗΕ πάντως περιορίστηκε και πάλι να απευθύνει έκκληση αυτοσυγκράτησης και προς τις δύο πλευρές.
Οι προβοκατόρικες ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς προκαλούν αναστάτωση στη Μεσόγειο, υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψη του στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, όπου συναντήθηκε με τον Ντερβίς Έρογλου. Όπως είπε, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα μπορούσε να περιμένει την επίλυση του Κυπριακού και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αρχισαν τις εργασίες λες και το φυσικό αέριο θα έφευγε από τη Μεσόγειο».
Με τη σειρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου παρατήρησε πως ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά δουλεύει με όλη της την καλή διάθεση για την επίλυση του Κυπριακού, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν δείχνει την καλή της διάθεση και με την έναρξη των εργασιών για φυσικό αέριο δείχνει την «αρνητική» της στάση στην επίλυση του Κυπριακού.
Εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει λύση στο Κυπριακό, «έτσι ώστε τον πλούτο της περιοχής να τον χαρούν από κοινού όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου», ο Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε ότι αναχωρεί για το Στρασβούργο προκειμένου να μεταφέρει τη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς για το θέμα του φυσικού αερίου.
Το θέμα αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση σήμερα Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσία της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Κάθριν Αστον. Σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για την αυξανόμενη ένταση μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της ΕΕ, και της Τουρκίας, υποψήφιας προς ένταξη χώρας.
Χαμηλοί τόνοι από τη Λευκωσία
Πάντως η Λευκωσία κρατά χαμηλούς τόνους, με την υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλή να δηλώνει απλώς πως οι κινήσεις του τουρκικού σκάφους παρακολουθούνται, υποβαθμίζοντας παράλληλα το ρόλο και τις δυνατότητες του Πίρι Ρέις. Κληθείσα να σχολιάσει το θέμα, πρόσθεσε πως κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει η ανάλογη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.
Σε ερώτηση αν το Πίρι Ρέις έχει αρχίσει έρευνες, η κ. Μαρκουλλή εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Πρόκειται, πρόσθεσε, για σκάφος 40 ετών και αν είχε τον κατάλληλο εξοπλισμό για τη διεξαγωγή ερευνών, η Τουρκία δεν θα προχωρούσε σε συμφωνία με νορβηγική εταιρεία για το σκοπό αυτό. Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει ενημερώσει, σε συνεργασία με την Ελλάδα, τη νορβηγική κυβέρνηση για τη συμφωνία της Τουρκίας και έχουν γίνει σαφείς οι θέσεις των δύο χωρών.
Οι εργασίες στην ερευνητική γεώτρηση προχωρούν αυτή τη στιγμή κανονικά, διαβεβαίωσε, εξ άλλου, η υπουργός Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου. Σε δηλώσεις της, στο πλαίσιο επίσκεψης στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας της ΑΗΚ, η υπουργός Εμπορίου είπε ότι τα πρώτα αποτελέσματα από τις ερευνητικές γεωτρήσεις αναμένονται σε 73 ημέρες από την έναρξη της γεώτρησης. Ερωτηθείσα αν ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης θα γίνει εντός του 2011, η υπουργός ανέφερε ότι το θέμα αυτό συζητείται και πρόσθεσε ότι η πρόθεση είναι να γίνει το συντομότερο δυνατό.
Κληθείσα να σχολιάσει δήλωση του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλωνα Κασίνη ότι η υπουργός του ζήτησε να κοστολογήσει πιθανή αναβολή της εξόρυξης, η κ. Αντωνιάδου κάλεσε όλους να επικεντρωθούν στο γεγονός ότι η ερευνητική γεώτρηση προχωρά κανονικά και ότι ξεκίνησε δύο εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε ανακοινωθεί. Η συζήτηση αυτή δεν έχει αντικείμενο, εκτός εάν έχει άλλα κίνητρα, συμπλήρωσε.