ΕΕ: Mαταιώθηκαν οι συνομιλίες Σερβίας-Κοσόβου

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011 13:46
UPD:13:54

A- A A+

Η Σερβία και το Κόσοβο ματαίωσαν τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών τους στις Βρυξέλλες με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, καθώς η σερβική αποστολή ήταν αντίθετη με την προτεινόμενη ατζέντα, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters.

«Ο διάλογος δεν έλαβε χώρα επειδή η σερβική αποστολή δεν ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες σήμερα», δήλωσε ο Ρόμπερτ Κούπερ, διαμεσολαβητής της ΕΕ στις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες θα επαναληφθούν «όταν είναι έτοιμη η Σερβία».

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι οι Σέρβοι ήθελαν να συζητηθεί το θέμα των χθεσινών βίαιων επεισοδίων τα οποία σημειώθηκαν μετά τη διάλυση από την KFOR, τη δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, οδοφράγματος που είχαν τοποθετήσει οι Σέρβοι κοντά στο φυλάκιο Γιάρινιε, στα σύνορα με τη Σερβία. Στα επεισόδια αυτά τραυματίσθηκαν τέσσερις στρατιώτες του ΝΑΤΟ και έξι Σέρβοι.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Ρ. Κούπερ για τη ματαίωση των συνομιλιών Σερβίας - Κοσόβου

Ο Ρ. Κούπερ για τη ματαίωση των συνομιλιών Σερβίας - Κοσόβου

Αξιωματούχοι της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR) και της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eulex) επισήμαναν ότι τα βίαια επεισόδια στη διάβαση Γιάρινιε, στο βόρειο Κόσοβο, ήταν αποτέλεσμα πρόκλησης Σέρβων εξτρεμιστών.

Ο εκπρόσωπος της KFOR Ραλφ Αντάμετς, στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, χθες το βράδυ στην Πρίστινα, είπε ότι οι αναταραχές άρχισαν το μεσημέρι, όταν ένας οδηγός με ιδιωτικό όχημα επιχείρησε να περάσει βίαια από το σημείο ελέγχου της KFOR, στη διάβαση Γιάρινιε.

«Οι δυνάμεις της KFOR ενήργησαν ώστε να εμποδίσουν τη διέλευση και ο στρατιώτης της KFOR τραυματίστηκε από το όχημα. Στη διάρκεια του επεισοδίου επιχειρήθηκε να αφαιρεθεί το όπλο του στρατιώτη, ο οποίος μετά από φραστική προειδοποίηση άνοιξε πυρ και τραυμάτισε τον πολίτη που προσπάθησε να του πάρει το όπλο. Η κατάσταση τότε επιδεινώθηκε και εναντίον των στρατιωτών της KFOR χρησιμοποιήθηκε μεγάλος αριθμός αυτοσχέδιων εκρηκτικών», ανέφερε ο κ. Αντάμετς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή