Yεμένη: «Εμφύλιος πόλεμος» αν αναλάβουν την εξουσία οι αντίπαλοι του Σάλεχ

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011 11:17

Ο πρόεδρος της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει την εξουσία μόνο εφόσον οι πρώην πολιτικοί του σύμμαχοι, που στο μεταξύ έχουν γίνει αντίπαλοί του, δεν αναλάβουν σημαντικές θέσεις, προειδοποιώντας για εμφύλιο πόλεμο σε αντίθετη περίπτωση.

A- A A+

Ο πρόεδρος της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει την εξουσία μόνο εφόσον οι πρώην πολιτικοί του σύμμαχοι, που στο μεταξύ έχουν γίνει αντίπαλοί του, δεν αναλάβουν σημαντικές θέσεις, προειδοποιώντας για εμφύλιο πόλεμο σε αντίθετη περίπτωση.

«Εάν παραδώσουμε την εξουσία και εκείνοι συνεχίσουν να διατηρούν δύναμη στη λήψη αποφάσεων, θα είναι πολύ επικίνδυνο. Θα οδηγούσε σε εμφύλιο πόλεμο», είπε.

Σε συνέντευξή του στο Time και στην Washington Post έπειτα από την αιφνίδια επιστροφή του στη Σαναά μετά από απουσία τριών μηνών για νοσηλεία στη Σαουδική Αραβία, ο Σάλεχ δήλωσε ότι σχέδιο που παρουσιάσθηκε από τις μοναρχίες του Κόλπου για την ειρηνική μετάβαση προβλέπει ότι όλοι οι παράγοντες που προκαλούν εντάσεις στην Υεμένη πρέπει να εξουδετερωθούν.

Ο πρόεδρος της Υεμένης αναφερόταν στον στρατηγό Αλι Μόχσεν αλ -Αχμαρ, ο οποίος προσχώρησε στο αντικαθεστωτικό κίνημα και στην ισχυρή φυλή Αχμαρ.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξής του από την επιστροφή του, δήλωσε ότι αρνείται να παραδώσει την εξουσία εάν ο στρατηγός Μόχσεν και η φυλή των Αχμαρ συνεχίσουν να διατηρούν την επιρροή τους στα πράγματα της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, ο πρόεδρος της Υεμένης φέρει βαθιές ουλές στο πρόσωπο και έχει προβλήματα ακοής, έπειτα από την επίθεση εναντίον του προεδρικού μεγάρου κατά την οποία τραυματίσθηκε.

Ο πρόεδρος της Υεμένης θεωρεί ότι ο στρατηγός Μόχσεν, η φυλή Αχμαρ και η αντιπολίτευση είχαν κάποιο ρόλο στην απόπειρα δολοφονίας του.

Σε ερωτήσεις σχετικά με τη βίαιη καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο και συνεχίζονται με αίτημα την αποχώρησή του από την εξουσία, ο Σάλεχ κατηγόρησε τον στρατηγό Μόχσεν και την φυλή Αχμαρ.

«Δολοφονούν διαδηλωτές από πίσω για να μπορούν στη συνέχεια να κατηγορούν το κράτος», είπε.

«Δεν θέλουμε την παράταση της κρίσης. Θέλουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», δήλωσε ο πρόεδρος της Υεμένης, που διατηρείται στην εξουσία εδώ και 33 χρόνια, κάνοντας την εκτίμηση ότι η μεταβίβαση της εξουσίας θα γίνει πραγματικότητα «αργά ή γρήγορα».

Το σχέδιο των μοναρχιών του Κόλπου, το οποίο εκπονήθηκε συνεργασία με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπει τον σχηματισμό κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης από την αντιπολίτευση την παραίτηση του Σάλεχ με αντάλλαγμα την ασυλία του ιδίου και των προσώπων του περιβάλλοντός του.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή