Π. Μπεγλίτης: Δεν θα αφήσουμε αναπάντητες τις προκλήσεις της Τουρκίας

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011 18:36

Τη διαβεβαίωση ότι η Αθήνα παρακολουθεί «πολύ στενά με την αναγκαία ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας» έδωσε ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Μπεγλίτης (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Τη διαβεβαίωση ότι η Αθήνα παρακολουθεί «πολύ στενά με την αναγκαία ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας» έδωσε ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, από τη Βουλή.

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την εξωτερική και αμυντική πολιτική στην Αν. Μεσόγειο, ο κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι η Ελλαδα θεωρεί απαράδεκτη κάθε μονομερή ενέργεια της γείτονος που αμφισβητεί τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της χώρας μας και διαμήνυσε ότι «δεν θα αφήσουμε αναπάντητες τις προκλήσεις».

«Δεν δεχόμαστε στο όνομα μιας αφελούς και φιλελευθεριάζουσας αντίληψης περί ειρήνης και καταδίκης του εθνικισμού, να στεκόμαστε άφωνοι απέναντι σε μια κυρίαρχη αντίληψη στην πολιτική της Τουρκίας, που θέλει να μονοπωλήσει, με έναν απαράδεκτα μονομερή τρόπο την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου», ανέφερε.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι η Ελλάδα δεν στρατιωτικοποιεί με την πολιτική που ακολουθεί, την ευρύτερη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά επιεδιώκει να δημιουργήσει κλίμα σταθερότητας στην περιοχή».

Ωστόσο, πρόσθεσε, «αυτό το κλίμα δεν δημιουργείται με τις επιθετικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας, δεν δημιουργείται με αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, με αυτή την μονοπωλιακή μεγαλοϊδεατική αντίληψη για τις ευρύτερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που έχει η Τουρκία».

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «αφήνει την Τουρκία να παριστάνει τον υπερασπιστή του διεθνούς δικαίου», παρά το ότι η Αγκυρα, αντιδρώντας στο αναφαίρετο δικαίωμα της Κύπρου να πραγματοποιεί έρευνες στην ΑΟΖ της, έχει στείλει το "Πίρι Ρέις" μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, και παρά το ότι, ενώ έχει κάνει κατοχή στην Κύπρο, στηλιτεύει την κατάσταση στη Γάζα. Διερωτήθηκε ακόμη γιατί η Ελλάδα επί δύο χρόνια δεν προχώρησε σε καθορισμό ΑΟΖ, με Αίγυπτο, Λιβύη, Αλβανία και Ιταλία.

Επέκρινε επίσης την επιλογή της στρατηγικής συμμαχίας με το Ισραήλ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «προσέφυγε σε νέο περιφερειακό προστάτη στη λογική «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου».

«Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της σταθερότητας, να αναπτύξουμε μια στέρεη στρατηγική εταιρική σχέση με το Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα», αντέτεινε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και διαβεβαίωσε ότι η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας στηρίζεται στο θεμελιώδη στόχο της υπεράσπισης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ξεκαθάρισε τέλος ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της δημιουργίας ενός βιώσιμου δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους εντός ασφαλών συνόρων, που θα διαβιώνει ειρηνικά και με ασφάλεια, δίπλα σε ένα δημοκρατικό και ασφαλές κράτος του Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή