Π. Μπεγλίτης: Θα υπερασπιστούμε την ασφάλεια της Κύπρου

Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2011 17:12
UPD:18:32
A- A A+

Ισχυρό μήνυμα προς τον κυπριακό ελληνισμό έστειλε σήμερα από τη Λευκωσία ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί την εθνική άμυνα και γενικότερα την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Επίσης, τόνισε ότι είναι σε συνεχή επαφή με την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως παρακολουθούν στενά, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις κινήσεις της Τουρκίας.

Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της 51ης επετείου από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Μπεγλίτης δήλωσε ότι «η επέτειος επιβεβαιώνει την εθνική κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας - κράτους μέλος της ΕΕ, κράτους μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών».

Ο ΥΕΘΑ είπε ακόμη ότι η παρουσία του στην Κύπρο επιβεβαιώνει τη στενή συνεργασία, τον αδιάλειπτο συντονισμό των δύο χωρών και των δύο κυβερνήσεων, «πολύ περισσότερο σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, είτε εσωτερικές -οικονομικές και κοινωνικές- είτε εξωτερικές, λόγω των πολλαπλών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Επιπλέον, καταδίκασε για ακόμη μία φορά τις «εμπρηστικές» -όπως τις χαρακτήρισε- δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, αλλά και τις πρακτικές που ακολουθούνται. Οπως είπε, «είναι πρακτικές, οι οποίες παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα και της Ελλάδας στο Αιγαίο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Επίσης, υποστήριξε ότι «είναι αναγκαίο να εργαστούμε και στο μέλλον στενά, να δημιουργούμε καθημερινά ένα στέρεο μέτωπο, ένα στέρεο ανάχωμα απόκρουσης των επιθετικών κινήσεων ή ενδεχομένως πρωτοβουλιών στο μέλλον από την πλευρά της Τουρκίας».

Ο κ. Μπεγλίτης εκτίμησε ακόμη ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες, η κατάσταση είναι κρίσιμη και γι αυτό χρειάζεται ψυχραιμία, αλλά και η ανάλογη αποφασιστικότητα.

«Είμαι εδώ για να στείλω το μήνυμα στον κυπριακό λαό ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα. Η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί την εθνική άμυνα και γενικότερα την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικα και πρόσθεσε ότι το μήνυμα αυτό απευθύνεται στους Ελληνοκύπριους, στους Τουρκοκύπριους, σε όλους. «Γιατί μαζί», πρόσθεσε, «μπορούμε να δημιουργήσουμε μία περιοχή ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας, ευημερίας για όλους τους λαούς».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Χριστόφιας, είπε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, είναι αδιαπραγμάτευτα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Κύπρος δεν θα δεχτεί «παρεμβάσεις, διαιτησίες και επιδιαιτησίες».

Παράλληλα, στηλίτευσε την «επεκτατική πολιτική της Τουρκίας» με αφορμή τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της.

Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης διαβεβαίωσε τον κυπριακό λαό ότι οι έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου θα συνεχιστούν και είπε ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα της εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου συμβάλλει στην ταχύτερη επίλυση του εθνικού προβλήματος. Πρόσθεσε ότι η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας αποτελεί σοβαρότατο εμπόδιο προς αυτήν την κατεύθυνση και κάλεσε την Αγκυρα να μην ακολουθεί πολιτικές, οι οποίες εμποδίζουν την επίλυση του Κυπριακού.

«Η Αγκυρα συνεχίζει, δυστυχώς, να ακολουθεί και να εφαρμόζει επεκτατική πολιτική κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή την έρευνα, που διεξάγει η Κύπρος για εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή