Γ. Παπανδρέου: Απαρέγκλιτος στόχος η τήρηση των δεσμεύσεων

Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2011 22:58
UPD:03/10/2011 07:45
A- A A+

Απαρέγκλιτος στόχος της κυβέρνησης είναι η τήρηση όσων έχουμε δεσμευτεί, ώστε να εγγυηθούμε την αξιοπιστία της χώρας και να κάνουμε όλα όσα απαιτούνται για την εφαρμογή της συμφωνίας του Ιουλίου, επανάλαβε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ψήφιση της συμφωνίας από τα περισσότερα κοινοβούλια της ευρωζώνης και ιδιαιτέρως από αυτό της Γερμανίας, πριν από λίγες ημέρες. Μια ακόμα από τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας, είπε, "θα αποτελέσει πραγματικότητα μέσα στις επόμενες εβδομάδες", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, επέμεινε, για μια ακόμα φορά ότι όλα εξαρτώνται από τη συνέπεια που θα δείξει η Ελλάδα, στην εφαρμογή των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων, ώστε να είναι αξιόπιστη έναντι όλων.

Σε ό,τι αφορά την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για το αν διαπραγματεύεται ή όχι, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι έχουν γίνει σκληρές και επιτυχημένες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, οι οποίες οδήγησαν στις αποφάσεις του Μαρτίου 2011 και της 21ης Ιουλίου.

Απέρριψε παράλληλα κάθε ιδέα να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί το έλλειμμα. «Πρώτοι εμείς δεν θέλουμε να επαναδιαπραγματευτούμε» για τα ελλείμματα, ανέφερε και πρόσθεσε ότι «εμείς θέλουμε όσο πιο γρήγορα πρωτογενή πλεονάσματα» για να μη παράγουμε άλλα ελλείμματα, αναγνωρίζοντας, πάντως, ότι αυτή η πρακτική προκαλεί υφεσιακά προβλήματα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στις συνεδριάσεις των οργάνων της ΕΕ, τα οποία θα ασχοληθούν με το ελληνικό ζήτημα, με πρώτη τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Εδώ και δύο χρόνια «σβήνουμε τη φωτιά που άλλοι άναψαν» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου και έκανε λόγο για εύκολη κριτική που ασκείται από όσους θέλουν να ξεχαστεί πού βρισκόταν η Ελλάδα πριν από δύο χρόνια.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης και όλα τα κυβερνητικά στελέχη να χτυπάνε «αλύπητα την προπαγάνδα που παρακάμπτει εντελώς τις ευθύνες των εμπρηστών και στοχοποιεί εμάς, ότι δήθεν δεν σβήνουμε πιο γρήγορα τη φωτιά». Εμείς, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, «πατήσαμε φρένο μπροστά στην καταστροφή, στην οποία άλλοι οδηγούσαν τη χώρα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή