Συνάντηση Π. Μπεγλίτη με τον Τούρκο ομόλογό του

Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2011 16:22
UPD:05/10/2011 14:07

Οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Αμυνας Πάνου Μπεγλίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Ισμέτ Γιλμάζ, στο περιθώριο της συνάντησης υπουργών άμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας.

A- A A+

Οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Αμυνας Πάνου Μπεγλίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Ισμέτ Γιλμάζ, στο περιθώριο της συνάντησης υπουργών Αμυνας της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια.

Το θέμα των ερευνών έθεσε ο Τούρκος υπουργός, ο οποίος υποστήριξε ότι η κινήσεις της Αγκυρας στην περιοχή αποτελούν «απάντηση» προς τους χειρισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απαντώντας, ο κ. Μπεγλίτης τόνισε στον Τούρκο ομόλογό του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ της.

Στη συνάντηση γνωριμίας των δύο υπουργών, ο κ. Μπεγλίτης έθεσε στον κ. Γιλμάζ και το θέμα των παραβιάσεων και των εμπλοκών στον εναέριο χώρο στο Αιγαίο, καθώς και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Ως προς το θέμα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο και των εμπλοκών, ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε ότι παρόμοιες πρακτικές βλάπτουν την μέχρι τώρα προσπάθεια για θετική επένδυση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να γίνει μία προεργασία εκ μέρους των εμπειρογνωμόνων των δύο υπουργείων, για τυχόν νέα στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που μπορεί να ανακοινωθούν το προσεχές έτος.

Μάλιστα όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν τα κινητά τους τηλέφωνα, έτσι ώστε να υπάρχει δίαυλος άμεσης επικοινωνίας μεταξύ τους, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο, και τέλος συμφώνησαν ότι μπορεί να έχουν δεύτερη κατ' ιδίαν συνάντηση, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ, την προσεχή Τετάρτη - Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας υπουργός Αμύνης είχε σήμερα κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους ομολόγους του από την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία και τη Σερβία. Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις της ηγεσίας της γειτονικής χώρας δεν βοηθούν, ενώ έκανε λόγο και για τις «απαράδεκτες» δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Σκόπια σχετικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή