ΗΠΑ: Ν/σχ για λήψη μέτρων κατά του υποτιμημένου γιουάν κατατέθηκε στη Γερουσία

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2011 07:35
UPD:07:43
A- A A+

Νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει τη λήψη μέτρων για την άσκηση πίεσης στην Κίνα ώστε να αυξήσει την ισοτιμία του γιουάν, επεξεργάζεται η αμερικανική Γερουσία.

Το νομοσχέδιο δίνει στην αμερικανική κυβέρνηση τη δυνατότητα επιβολής νέων δασμών σε προϊόντα που εισάγονται από χώρες οι οποίες διατηρούν χαμηλά την ισοτιμία των νομισμάτων τους για να προωθήσουν τις εξαγωγές τους.

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του Νοεμβρίου 2012, οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου θεωρούν ότι η αμερικανική οικονομία, με ποσοστό ανεργία στο 9,1% , πλήττεται από την κατάσταση που έχει δημιουργήσει η χαμηλή ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος και πολλά μέλη του Κονγκρέσου κατηγορούν την Ουάσιγκτον ότι δεν επιπλήττει ευθέως την Κίνα για τη χειραγώγηση του γιουάν.

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία έχει επιλέξει μία πολιτική διαλόγου με το Πεκίνο, δεν υποστηρίζει τη λήψη μέτρων ανάλογων με αυτά που προβλέπει το νομοσχέδιο.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου στην αμερικανική Γερουσία πυροδότησε την έντονη αντίδραση του Πεκίνου.

«Χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τη συναλλαγματική ανισορροπία για να επιβάλει μέτρα προστατευτισμού, το νομοσχέδιο αυτό παραβιάζει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και παρεμβαίνει στις σινο-αμερικανικές εμπορικές σχέσεις. Η Κίνα είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε αυτό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μα Ζαοσού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή