Θύελλα αντιδράσεων για τις πιέσεις της τρόικας στα εργασιακά

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2011 11:47
UPD:14:56

A- A A+

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλούν οι πιέσεις της τρόικας για κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Σε συνάντηση που είχαν χθες οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ζήτησαν να δρομολογηθούν διαδικασίες διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, για άρση του πλαφόν που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και για συμφωνία μειώσεων, κατά τα πρότυπα των επιχειρησιακών συμβάσεων http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2067460 .

ΓΣΕΕ: Ας μην τολμήσουν...

«Η ΕΓΣΣΕ αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί παρά τις προσπάθειες για το αντίθετο, την ασπίδα προστασίας θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων», υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ.

Καταλογίζει μάλιστα στους επιθεωρητές ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ –τους οποίους χαρακτηρίζει «σωτήρες από το εξωτερικό»- ότι επιδεικνύουν περίσσιο θράσος και προκαλούν τους εργαζομένους και την κοινωνία, τονίζοντας ότι «πήραν σχεδόν τα πάντα και τώρα επιχειρούν και το τελευταίο χτύπημα».

«Θα έπρεπε να γνωρίζουν όσοι ζητούν την κατάργηση της ΕΓΣΣΕ ότι είναι συνταγματικά, νομικά και διεθνώς κατοχυρωμένος ο θεσμός των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και της συμφωνίας των κοινωνικών φορέων για τον καθορισμό των κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σε προειδοποιητικό τόνο η ΓΣΕΕ τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι και η κοινωνία δεν θα επιτρέψουν ποτέ και με τίποτα να επεκτείνουν παντού την εργασιακή "ζούγκλα" η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί». «Ας μην τολμήσουν λοιπόν», συμπληρώνει, αναφερόμενη στην τρόικα.

Τέλος, η Συνομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση «να ορθώσει επιτέλους ανάστημα, να πει δυνατά, καθαρά, σταθερά όχι» και καταλήγει πως «είναι αδιανόητο να βρεθεί Έλληνας πολιτικός σε όλο το πολιτικό φάσμα που να ενισχύει αυτή τη νοσηρή απαίτηση της τρόικα».

«Προκλητική και θρασύτατη» χαρακτηρίζει την απαίτηση της τρόικας για κατάργηση της ΕΓΣΣΕ και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «απαιτούν να καταργήσουν την ελάχιστη προστασία που απολαμβάνουν οι νέοι εργάτες, οι φτωχοί εργαζόμενοι, οι άνθρωποι του μόχθου».

Μέλη του ΠΑΜΕ απέκλεισαν το γραφείο του yπουργού Εργασίας

Συνδικάτα και μέλη του ΠΑΜΕ απέκλεισαν το γραφείο του Υπουργού Εργασίας. Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση δίνει γη και ύδωρ στην πλουτοκρατία, επιχειρώντας να καταργήσει το κατώτερο μεροκάματο και τις συλλογικές συμβάσεις» και τονίζει ότι η κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι απαίτηση 100% των βιομηχάνων και του κεφαλαίου.

ΚΚΕ: Στημένο το παιχνίδι κυβέρνησης - τρόικας

Για «στημένο παιχνίδι» μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας κάνει λόγο το ΚΚΕ, καταλογίζοντάς τους ότι προωθούν μεθοδευμένα εδώ και καιρό την κατάργηση του βασικού μισθού και των συλλογικών συμβάσεων, για να υπάρχουν μισθοί εξαθλίωσης.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα υποστηρίζει ακόμη πως οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έχουν υπονομεύσει τις συλλογικές συμβάσεις με δεκάδες νόμους, ενώ η εργοδοσία, «όπου μπορεί, τις έχει καταπατήσει».

Σημειώνει παράλληλα πως οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ είναι συνένοχες για τα αντεργατικά μέτρα, καθώς, όπως αναφέρει, «αντί να οργανώσουν τον αγώνα των εργαζομένων, αποπροσανατολίζουν και υπονομεύουν τον ταξικό αγώνα».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση άνοιξε την όρεξη της τρόικας

Βαρύτατες πολιτικές ευθύνες επιρρίπτει στην κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Στρατούλη, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση «με τις συμφωνίες της με την τρόικα και την εν συνεχεία νομοθέτησή τους για δραστικές μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα και για αντίστοιχες μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα, μέσω των επιχειρησιακών συλλογικών ή ατομικών συμβάσεων εργασίας ή του μειωμένου κατά 20% κατώτερου μισθού για τους νέους μέχρι 25 ετών, της άνοιξε την όρεξη να ζητάει και την κατάργηση του κατώτερου εγγυημένου μισθού».

Ο κ. Στρατούλης εκτιμά ότι με την απαίτησή τους αυτή οι εκπρόσωποι της τρόικας αποδεικνύουν ότι «δεν τους ενδιαφέρει μόνο να εξασφαλίσουν τα χρήματα των τοκογλύφων πιστωτών της χώρας μας αλλά και να διασφαλίσουν φτηνούς εργαζόμενους με μισθούς και εργασιακές σχέσεις Κίνας στις πολυεθνικές που ετοιμάζονται να αρπάξουν το δημόσιο πλούτο της χώρας μέσω της εκποίησής του από την κυβέρνηση».

Σχετικά με τις αναφορές του πρωθυπουργού ότι «η Ελλάδα δεν είναι Ινδία και ούτε θα γίνει», σημείωσε ότι «κανείς πια δεν τον πιστεύει, γιατί η κυβέρνησή του μας έχει συνηθίσει να μετατρέπει τις όποιες ελάχιστες φραστικές διαφωνίες της με την τρόικα σε κατά κράτος υποχωρήσεις και σε πολιτικά Βατερλό».

ΔΗΜΑΡ: Απαράδεκτη η απαίτηση της τρόικας

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει την απαίτηση της τρόικας η Δημοκρατική Αριστερά, σημειώοντας πως ισοδυναμεί με αξίωση εξαθλίωσης των εργαζομένων.

Τονίζει ακόμη πως η τυχόν κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων διαλύει κάθε προστατευτικό ιστό των εργασιακών δικαιωμάτων.

ΔΗΣΥ: Κυρίαρχο πρόβλημα η υπερφορολόγηση και η χρηματοδοτική ασφυξία

Το κυρίαρχο πρόβλημα για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν είναι οι υψηλοί μισθοί, αλλά η υπερφορολόγηση και η χρηματοδοτική ασφυξία, υποστηρίζει η Δημοκρατική Συμμαχία.

«Η τρόικα δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται πως πραγματικά λειτουργεί η ελληνική οικονομία. Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις κυρίαρχο πρόβλημα δεν είναι οι υψηλοί μισθοί, αφού με διάφορους τρόπους-μειώσεις μισθών, μειωμένο ωράριο, άτυπη μαθητεία, μπλοκάκι- προσαρμόζονται. Κυρίαρχο πρόβλημα είναι η υπερφορολόγηση και η χρηματοδοτική ασφυξία, για τις οποίες η τρόικα έχει η ίδια ευθύνη, αφού αποδέχθηκε την άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει τις κρατικές δαπάνες και τη μη τήρηση των στόχων μείωσης των ελλειμμάτων που προέβλεπε το μεσοπρόθεσμο», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμμαχία.

Υπογραμμίζει μάλιστα πως με τις ευλογίες της τρόικας «το κράτος συνεχίζει να καταναλώνει χρήματα που δεν έχουμε, στραγγαλίζοντας τον ιδιωτικό τομέα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή