Τροποποιημένη πρωτεϊνη ίσως αποτελεί «ασπίδα» στη νόσο των τρελλών αγελάδων

Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2002 15:09
A- A A+

Μια μετάλλαξη της πρωτεϊνης που ευθύνεται για τη νόσο των τρελλών αγελάδων μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη της ασθένειας, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες.

Η μελέτη που διεξήχθη υπό τον καθηγητή Στάνλεϊ Πράζινερ και την ομάδα του στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο ξεκίνησε από τη διαπίστωση ότι ορισμένες μεταλλάξεις της πρωτεϊνης prion (PrP) στα ζώα εμπόδιζαν τη μετατροπή της prion σε παθογόνο παράγοντα, που προκαλεί τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών (BSE).

Για να αποδείξουν τη σημασία αυτών των μεταλλάξεων στα ζώα, οι ερευνητές προχώρησαν στην αναπαραγωγή γενετικά τροποποιημένων ποντικών. Κατόπιν διοχέτευσαν στα ποντίκια την παθογόνο μορφή της πρωτεϊνης, η οποία προκαλεί τη θανατηφόρο μετάλλαξη της prion.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στα «Πρακτικά της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών» (PNAS), τα ποντίκια που έφεραν τη μεταλλαγμένη μορφή της πρωτεϊνης PrP εμφάνισαν τη νόσο πολύ πιο αργά σε σχέση με τα ποντίκια που είχαν διατηρήσει το κανονικό τους γονίδιο PrP. Eπίσης, τα ποντίκια που έφεραν τη μεταλλαγμένη μορφή της πρωτεϊνης PrP δεν παρουσίασαν κανένα από τα νευρολογικά συμπτώματα που συνήθως εκδηλώνονται στις σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες.

Η επιστημονική αυτή ανακάλυψη επιτρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα αναπαραγωγής ζώων ανθεκτικών στην πρωτεϊνη PrP, τροποποιώντας γενετικά τη δική τους πρωτεϊνη PrP, καταλήγουν οι ερευνητές.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία κατά της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών (BSE) ή της αντίστοιχης Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ (CJV) που προσβάλλει τον άνθρωπο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή