Κομισιόν: Στη δημοσιότητα σημεία της έκθεσης προόδου για ΠΓΔΜ

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2011 14:21
A- A A+

Τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, συστήνει εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Κομισιόν στην ετήσια έκθεση προόδου, σύμφωνα με την εφημερίδα Ντνέβνικ (Dnevnik) των Σκοπίων, η οποία προδημοσιεύει βασικά σημεία της έκθεσης που αναμένεται να δημοσιευθεί στις 12 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή απηύθυνε για πρώτη φορά σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ στην έκθεση της το 2009. Η ίδια σύσταση επαναλήφθηκε και στην έκθεση του 2010, ωστόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει υιοθετήσει ακόμη τη σύσταση αυτή της Επιτροπής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη φετινή έκθεση θα αναφέρεται ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα έχει θετικό αντίκτυπο για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, τις διεθνοτικές σχέσεις στη χώρα και γενικά για την κατάσταση στην περιοχή.

Όσον αφορά τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, χαρακτηρίζονται ως στενές, ιδίως στον οικονομικό τομέα, ωστόσο όπως επισημαίνεται, επηρεάζονται ακόμα από την εκκρεμότητα της ονομασίας.

Στην Έκθεση γίνεται μάλιστα αναφορά στην ενέργεια της κυβέρνησης Γκρούεφσκι να αναγείρει στην πλατεία των Σκοπίων άγαλμα το οποίο μοιάζει στο Μ. Αλέξανδρο, ενέργεια την οποία, σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα εξέλαβε ως πρόκληση. Το άγαλμα τοποθετήθηκε στην πλατεία των Σκοπίων τον περασμένο Ιούνιο και οι αρχές της ΠΓΔΜ το αποκαλούν επισήμως ως το άγαλμα του «Έφιππου Πολεμιστή», στην κοινή γνώμη της χώρας όμως, είναι γνωστό ως το άγαλμα του «Μεγάλου Αλεξάνδρου». Στη σχετική αναφορά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει πως ενέργειες και δηλώσεις, οι οποίες μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις καλής γειτονίας, πρέπει να αποφεύγονται.

Αναφορά τέλος, γίνεται και στις συναντήσεις των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, από τις οποίες όμως, όπως επισημαίνεται, δεν προέκυψε κάποιο αποτέλεσμα.

Καταλήγοντας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από τα δύο μέρη να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, χωρίς περαιτέρω αναβολές.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή