«Καλή πατρίδα...» - Ελληνικές κοινότητες πολιτικών προσφύγων στην Ανατολική Ευρώπη

Εκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων
Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011 12:18
UPD:13:50
A- A A+

Πτυχές της πορείας του εκπατρισμένου ελληνισμού και των κοινοτήτων που δημιούργησε στην Ανατολική Ευρώπη, μετά το τέλος του Εμφυλίου πολέμου, παρουσιάζει η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.

Η έκθεση, χρησιμοποιώντας υλικό από πολλές πηγές, στην Ελλάδα και

στο εξωτερικό προβάλλει συγκεκριμένους θεματικούς άξονες που αφορούν στη διαβίωσή τους στις χώρες εγκατάστασης.

Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στην εγκατάσταση των πολιτικών προσφύγων στις χώρες υποδοχής και ο δεύτερος θεματικός άξονας αφορά στην εκπαίδευσή τους.

Παρουσιάζονται ελληνικά σχολικά εγχειρίδια με χαρακτηριστική έμφαση στα γνωστικά αντικείμενα της ελληνικής γλώσσας και της ιστορίας, καθώς και αρχειακό και φωτογραφικό υλικό από σχολικές εκδηλώσεις.

Η καθημερινότητα συγκροτεί τον τρίτο θεματικό άξονα της έκθεσης.

Πρόκειται για την ενότητα που αφορά στην πολλαπλότητα της εμπειρίας σε επίπεδο συλλογικό και ατομικό: αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, εργασία στα εργοστάσια και στα χωράφια, εορτασμοί της εθνικής επετείου, εκδρομές και κοινωνικές δράσεις.

Τέταρτον, παρουσιάζεται η πνευματική παραγωγή των προσφυγικών κοινοτήτων.

Η πέμπτη και τελευταία θεματική της έκθεσης είναι αφιερωμένη στη των πολιτικών προσφύγων με την πατρίδα.

Παρουσιάζεται μέρος της αλληλογραφίας τους με τους συγγενείς τους στην Ελλάδα, που έχει εντοπιστεί σε διάφορες αρχειακές πηγές.

Η έμφαση, ωστόσο, δίνεται πρωτίστως στην επάνοδο στην Ελλάδα, από τους περιορισμένους επαναπατρισμούς των πρώτων μετεμφυλιακών χρόνων της δεκαετίας του 1950 έως τα μεγαλύτερα «κύματα» στις επόμενες δεκαετίες μέχρι και τον εκτεταμένο επαναπατρισμό κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο.

Η έκθεση λειτουργεί στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία (Λεωφ. Αμαλίας 14, Σύνταγμα τηλ: 210 3735109), θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 09:00-21:00, Σάββατο-Κυριακή 10:00-15:00, κλειστά όλες τις επίσημες αργίες, είσοδος ελεύθερη. Αναλυτικές πληροφορίες για την έκθεση μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος της Βουλής http://foundation.parliament.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή