Το ελληνικό βιβλίο στην 63η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011 14:40
UPD:11/10/2011 15:30

A- A A+

Η Ελλάδα συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης, η οποία πραγματοποιείται φέτος στη Φρανκφούρτη, από την Τετάρτη 12 έως την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011, με τιμώμενη χώρα την Ισλανδία.

Στο εθνικό περίπτερο της Ελλάδος, συμμετέχουν 15 Έλληνες εκδότες που εκθέτουν την πρόσφατη εκδοτική τους παραγωγή. Οι εκδότες που συμμετέχουν είναι οι Άγρα, Ζήτη, Ιανός, Ίων, Καλέντης, Καπόν, Καστανιώτης, Μέγας Σείριος, Μέλισσα, Μεταίχμιο, Παπαδόπουλος, Πατάκης, Σύγχρονοι Ορίζοντες, Το Θείον Φως, Τροφούπολη, καθώς επίσης το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού - Παράρτημα Βερολίνου, και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Στην έκθεση παρουσιάζονται δύο θεματικές εκθέσεις βιβλίου:

1.Focus στα λευκώματα, έναν από τους πιο δημιουργικούς τομείς του ελληνικού βιβλίου, με ιδιαίτερη δυναμική στην ξένη αγορά, όπου περιλαμβάνεται ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων: φωτογραφία, τέχνες, αρχαιολογία, αρχιτεκτονική, ιστορία, γεωγραφία, ταξιδιωτικά, λαογραφία. Την επιλογή των τίτλων έχει κάνει ο καθηγητής στη σχολή Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ και συγγραφέας Δημήτρης Φιλιππίδης.

2.Focus στα ελληνικά μεταφρασμένα έργα, με αφορμή το νέο πρόγραμμα στήριξης μεταφράσεων ΦΡΑΣΙΣ. Το αρχείο του ΕΚΕΒΙ συμπεριλαμβάνει 16.600 μεταφρασμένους τίτλους σε 45 γλώσσες.

Το φετινό μότο της έκθεσης είναι το «Rethink.Renew», οι έννοιες της αναθεώρησης και της ανανέωσης είναι το νέο ζητούμενο, με έμφαση, ενημέρωση, μελέτη και εκμετάλλευση των συμπερασμάτων από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Επιπλέον το ΕΚΕΒΙ θα δώσει έμφαση στα επαγγελματικά σεμινάρια που οργανώνει η Έκθεση της Φρανκφούρτης καθώς και σε αυτά της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκδοτών, Βιβλιοπωλών και Βιβλιοθηκονόμων προκειμένου να ενημερώσει τους Έλληνες επαγγελματίες μέσα από το Παρατηρητήριο του Βιβλίου. Επίσης σημαντική κρίνεται η συμμετοχή του ΕΚΕΒΙ στην ημερίδα του πανευρωπαϊκού προγράμματος ArrowPlus για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των λεγόμενων «ορφανών» έργων, που θα επιτρέψει την ψηφιοποίησή τους-πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει μέσω της Βιβλιονέτ, της ελληνικής βάσης βιβλιογραφικών δεδομένων.

Πληροφορίες

Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης , Γερμανία

Διάρκεια από 12 έως 16 Οκτωβρίου 2011

Προτεινόμενα για εσάς