Αντ. Σαμαράς: Δεν μας αφορούν τα σενάρια συγκυβέρνησης

«Αναγκαία η επαναδιαπραγμάτευση»
Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011 16:23
UPD:20:32

Κατά την εισήγησή του στην εκτελεστική γραμματεία της ΝΔ ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι η κυβερνητική πολιτική, έτσι όπως εφαρμόζεται, ακόμη και τα σωστά που περιέχει, τα κάνει ανέφικτα.

A- A A+

Απέρριψε κατηγορηματικά ο Αντώνης Σαμαράς το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι η ΝΔ δεν συναινεί στο λάθος, στον αφανισμό της μεσαίας τάξης και στην πολιτική που αντί να μειώνει το έλλειμμα, διογκώνει την ανεργία και πολλαπλασιάζει τα λουκέτα.

Κατά την εισήγησή του στην εκτελεστική γραμματεία της ΝΔ ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι η κυβερνητική πολιτική, έτσι όπως εφαρμόζεται, ακόμη και τα σωστά που περιέχει, τα κάνει ανέφικτα.

Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο υποστήριξε πως δεν προχωράει, λόγω της υψηλής φορολογίας. «Για να γίνουν αποκρατικοποιήσεις πρέπει να επενδύσουν κάποιοι στην Ελλάδα, αλλά με τέτοιους φόρους ποιος θα επενδύσει;», διερωτήθηκε.

Ως προς την ανάγκη μείωσης των κρατικών δαπανών, υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση προστάτεψε και διεύρυνε την σπατάλη και έβγαλε το άχτι της στις οριζοντιες περικοπες μισθων και συντάξεων».

Επιπλέον, επέμεινε στη θέση του περί αναδιαπραγμάτευσης των όρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, εξηγώντας πως δεν θέλει αλλαγή των στόχων που ζητούν οι δανειστές, αλλά των τρόπων εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής.

Παρατήρησε ακόμη ότι ενώ όλα δείχνουν ότι η απόφαση της 21ης Ιουλίου θα αναθεωρηθεί και καθώς η αβεβαιότητα μεγαλώνει, η επίσημη Ελλάδα παραμένει απούσα, «όχι μόνο από τις διαπραγματεύσεις, αλλά κι από το να έχει εκφράσει οποιαδήποτε άποψη».

Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακόμη δεν έχει δημοσιοποιήσει τις γραπτές δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι κ.κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος απέναντι στο ΔΝΤ, για τις οποίες δεν έχει –όπως είπε- γνώση ούτε το υπουργικό συμβούλιο.

«Σήμερα επανέρχονται ακόμα πιο πειστικά για συγκυβέρνηση. Ποια εθνική γραμμή να χαράξουμε μαζί; Περιθώριο νέας γραμμής για να συνυποστηρίξουμε υπάρχει; Γιατί αλλιώς δεν ψάχνουν για συγκυβέρνηση ψάχνουν για συνενόχους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στη «μίζερη κυβέρνηση της κατάθλιψης και των αδιεξόδων», όπως τη χαρακτήρισε, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε πως «συνεχίζουν να βυθίζουν τη χώρα» και πως «έχουν τελειώσει». «Το μόνο σωτήριο που μπορουν να κάνουν», πρόσθεσε, «είναι να φύγουν, εκλογές δεν θέλουν αλλά δεν μετράει τι θέλουν εκεινοι, αλλά τι θέλει ο λαός».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε παράλληλα την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε δημοψήφισμα, καθώς όπως είπε, κάτι τέτοιο δεν θα εκτονώσει τη λαϊκή κατακραυγή, αλλά θα εξοργίσει ακόμη περισσότερο τους πολίτες.

«Ακούμε επίσης, ότι σχεδιάζουν εκβιαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή με 180 ψήφους! Τους προειδοποιώ κι αυτό να μη το κάνουν. Γιατί εμείς ό,τι συμφωνούμε το ψηφίζουμε από μόνοι μας, χωρίς κανένα εκβιασμό. Εμείς παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν ψηφίζουμε», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε ανοικτά κατά των συντεχνιών «που απειλούν να κατεβάσουν διακόπτες» και παραλύουν την Αθήνα με απεργίες, διαμηνύοντας: «Όσοι εκβιάζουν την κοινωνία, για να προστατέψουν τα συμφέροντά τους να μην μας ψηφίσουν».

Κατηγόρησε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ ότι μοίραζε σκανδαλώδη προνόμια στους εκλεκτούς του και τώρα κόβει τα δικαιώματα όλων. Ξεκαθάρισε επίσης ότι σε περίπτωση που η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση «δεν θα μοιράσει προνόμια στους εκλεκτούς», αλλά θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των πολλών.

«Αυτοί που τόσες φορές ως τώρα μας είπαν ότι η χώρα σώθηκε, ότι «μπήκε πάτος στο βαρέλι, ότι δεν θα πάρουν άλλα μέτρα, συνεχίζουν να βυθίζουν τη χώρα», κατέληξε, συμπληρώνοντας ότι εκλογές μπορεί να μη θέλει η κυβέρνηση, αλλά δεν μετράει τι θέλει εκείνη, παρά τι θέλει ο λαός.

Ηλ. Μόσιαλος: Περισσότερη σοβαρότητα δεν θα έβλαπτε

Για «περισσή δημαγωγία και λαϊκίστικες "κορώνες"», με σκοπό την παραπλάνηση των πολιτών έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, απαντώντας στα όσα ανέφερε σήμερα ο Αντ. Σαμαράς.

«Ο Αντ. Σαμαράς συνεχίζει να παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει τις συνθήκες, μέσα στις οποίες κινείται η χώρα μας. Θέλει να ξεχνά τις βαριές ευθύνες της παράταξης του και του ιδίου προσωπικά, που λιποτάκτησαν εγκαταλείποντας την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση», παρατήρησε ο κ. Μόσιαλος.

Κατηγόρησε επίσης τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «υποβαθμίζει κακόβουλα τα αποτελέσματα των θυσιών του ελληνικού λαού, διαστρεβλώνοντας βάναυσα την πραγματικότητα» και ότι ασκεί κριτική εκ του ασφαλούς στη σημερινή κυβέρνηση.

«Χωρίς συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις, προσπαθεί να περιγράψει μια δήθεν "άλλη" πολιτική που κανείς στον κόσμο δεν κατανοεί. Ισχυρίζεται ότι δε μπορεί να διαπραγματευθεί η κυβέρνηση, που συνέβαλε στη δημιουργία πρωτόγνωρων μηχανισμών διεθνούς και ευρωπαϊκής βοήθειας και μέχρι τώρα έχει κερδίσει, με σκληρές διαπραγματεύσεις, μείωση των επιτοκίων δανεισμού και επιμήκυνση αποπληρωμής των χρεών της χώρας», πρόσθεσε.

«Περισσότερη σοβαρότητα και συναίσθηση ευθύνης δεν θα έβλαπτε», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΚΚΕ: Εφεύρημα τα περί αναδιαπραγμάτευσης

«Ο πρόεδρος της ΝΔ ισχυρίζεται ότι είναι κατά της συγκυβέρνησης, ενώ λίγους μήνες πριν την είχε αποδεχτεί. Λέει ότι είναι κατά του μνημονίου, αλλά συμφωνεί με τους στόχους του, έχει ψηφίσει τους περισσότερους νόμους που το υλοποιούν, διαφωνεί με τους λαϊκούς αγώνες που του εμποδίζουν και δεν θέλει να παρθεί πίσω κανένα μέτρο. Λέει ότι είναι κατά των προνομίων, αλλά απαιτεί να μειωθούν κι άλλο οι "συμβολικοί" φόροι των μεγαλοκαπιταλιστών», σχολίασε το ΚΚΕ με αφορμή την εισήγηση του προέδρου της ΝΔ.

«Η θέση της ΝΔ ότι το μνημόνιο απέτυχε και θα το επαναδιαπραγματευτεί είναι ένα εφεύρημα για να κρύψει ότι η ΝΔ, όπως και τα άλλα αστικά κόμματα, συμφωνούν με το ΠΑΣΟΚ στο πιο βασικό και κρίσιμο ζήτημα: Πατριωτισμός είναι να σωθεί ο λαός για να σωθεί η πλουτοκρατία και η αστική τους εξουσία», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

ΣΥΡΙΖΑ: Επαναδιαπραγμάτευση με την κόλαση δεν γίνεται

«Επαναδιαπραγμάτευση με την κόλαση δεν γίνεται. Έτσι και με το μνημόνιο. Μονάχα ανατρέπεται», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά.

«Η θρυλούμενη επαναδιαπραγμάτευσή του μνημονίου, έτσι όπως την εννοεί η ΝΔ, με εργασιακή εφεδρεία, ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας και ακόμα μεγαλύτερη ασυλία στο μεγάλο κεφάλαιο, αποτελεί συναίνεση στο περιεχόμενο της πολιτικής του», πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης.

Δημοκρατική Συμμαχία: Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει καλύτερα να διχάζει από το να ενώνει

«Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού, ο κόσμος υποφέρει και έχει μπροστά του τα χειρότερα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκαλεί τα κομματικά όργανα για να αρνηθεί την εθνική συνεννόηση που επιβάλλουν οι έκτακτες καταστάσεις, δείχνοντας ότι γνωρίζει καλύτερα να διχάζει από το να ενώνει», παρατηρεί η Δημοκρατική Συμμαχία.

«Μιλάει αόριστα για επαναδιαπραγμάτευση που μπορεί να κάνει, αλλά δεν λέει ότι το μόνο που έχει πετύχει, είναι ότι οι ομόλογοί του των ευρωπαϊκών Χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων εδώ και μήνες δεν συνομιλούν μαζί του», συμπληρώνει.

Δημοκρατική Αριστερά: Ευχολόγια και αοριστολογίες

«Με ευχολόγια και αοριστολογίες δεν αλλάζει το περιεχόμενο της πολιτικής», παρατήρησε η Δημοκρατική Αριστερά. Κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ ότι δεν προτείνει τίποτα το καινούργιο στον ελληνικό λαό, ότι δεν έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση, ενώ «δεν δίνει καμία διέξοδο σε μια κοινωνία που πλήττεται καθημερινά από τα άδικα και αναποτελεσματικά μέτρα της κυβέρνησης».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή