Με τους εκπροσώπους του κυβερνώντος κόμματος να υπογραμμίζουν την ανάγκη εκταμίευσης της έκτης δόσης και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εγείρουν σοβαρές ενστάσεις συζητείται σε κοινές συνεδριάσεις των Επιτροπών Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης το πολυνομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία.
Όπως επισημάνθηκε από πλευράς ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο εμπεριέχει μεταξύ άλλων θεσμικά μέτρα, δίκαια και ορθολογικά, όπως η εφαρμογή του δόγματος "ίση αμοιβή για ίση εργασία" που υλοποιείται με το ενιαίο μισθολόγιο.
Ειδική αναφορά στην εισαγωγή της αξιολόγησης στο Δημόσιο έκανε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, εκτιμώντας πως με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, «ο δημόσιος υπάλληλος θα περάσει από την απαξίωση στην καταξίωση».
Ο κ. Ρέππας έκανε επίσης μνεία στο δικαίωμα που δίνεται στο Δημόσιο να "κινεί" τους υπαλλήλους του, όπου έχει ανάγκη, κάτι, που, όπως είπε, θα οδηγήσει σε αναβάθμιση του επιπέδου υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης.
Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας έθεσε την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της έκτης δόσης. «Είμαστε ενόψει της απόφασης για τη λήψη της 6ης δόσης και του νέου σχεδίου. Χρειάζονται ορισμένα προαπαιτούμενα. Όλα αυτά που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, είναι προαπαιτούμενα για να κάνουμε τα επόμενα βήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι δραστικές περικοπές μισθών, συντάξεων και φοροαπαλλαγών, σε συνδυασμό με την εργασιακή εφεδρεία βρέθηκαν ωστόσο στο επίκεντρο της κριτικής της αντιπολίτευσης.
Το νομοσχέδιο «δημιουργεί σοκ στην αγορά με την αφαίμαξη συνολικά 5 δισ. απ' τους συνταξιούχους, τους υπαλλήλους και τις ευαίσθητες οικονομικά ομάδες, χτυπώντας ιδιαιτέρως τις χαμηλομεσαίες εισοδηματικά οικογένειες», παρατήρησε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Νικόλαος Λέγκας.
Πρόσθεσε ακόμη ότι αντί για θεσμό αποτροπής απολύσεων, η κυβέρνηση μετέτρεψε την εφεδρεία σε προθάλαμο απολύσεων.
Η συρρίκνωση του δημοσίου τομέα γίνεται για να ανοίξουν νέα πεδία εκμετάλλευσης για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και όχι λόγω εκτάκτων δημοσιονομικών αναγκών, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.
«Την ώρα που ετοιμάζεται το βαθύ κούρεμα α λα γερμανικά, η τρόικα με την κυβέρνηση προωθούν το σενάριο της βίαιης εσωτερικής υποτίμησης. Η κυβέρνηση θέλει το πειστήριο της ανθρωποθυσίας ψηφισμένο στη Σύνοδο Κορυφής», παρατήρησεεκ μέορους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Παπαδημούλης, διαπιστώνοντας σε άλλο μέρος της ομιλίας του, πως «το αποτέλεσμα της επαναδιαπραγμάτευσης Βενιζέλου είναι επιπλέον 10 δισ. στο κεφάλι των εργαζομένων».
Χαρακτήρισε μάλιστα την εφεδρεία «απόλυση με φερετζέ χωρίς αποζημίωση, που αξιοποιεί κυνικά την πρόταση και τις πλάτες της Νέας Δημοκρατίας» και υποστήριξε πως «στο μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο, η ΝΔ ψήφισε την διάταξη περί εφεδρείας».
Ευθύνες και στα δύο μεγάλα κόμματα για την «καταστροφή της δημόσιας διοίκησης» καταλόγισε ο Παύλος Μαρκάκης από το ΛΑΟΣ. Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι το ενιαίο μισθολόγιο προωθείται χωρίς διάλογο, ενώ «η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, που θα έπρεπε να είχε ήδη λυθεί, έρχεται σήμερα με το πιστόλι στον κρόταφο».
Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστήριξε ότι οι πολίτες θα περίμεναν, αν όχι εναλλακτική πρόταση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον κατανόηση, και εθνική προσπάθεια.
«Τα μέτρα είναι σκληρά, αφορούν εισόδημα και δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά αποτελούν ενδιάμεσο σταθμό προσφοράς στη χώρα. Η κρίση δεν ξεκίνησε με το ΠΑΣΟΚ και για να ξεπεραστεί, χρειάζεται προσπάθεια πολλών χρόνων και εθνική συνέργεια», κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ