Μαίνεται ο φραστικός πόλεμος ΗΠΑ - Ιράν με αφορμή τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον ότι δύο Ιρανοί σχεδίαζαν τη δολοφονία του Σαουδάραβα πρέσβη στις ΗΠΑ.
Μετά τις κατηγορίες για εμπλοκή της Τεχεράνης στη σχεδιαζόμενη δολοφονία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς όλους τους Αμερικανούς πολίτες για πιθανές αντιαμερικανικές ενέργειες ανά τον κόσμο.
«Η αμερικανική κυβέρνηση κρίνει πως το σχέδιο -με ιρανική υποστήριξη- δολοφονίας του Σαουδάραβα πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον μπορεί να σημαίνει εντονότερο επιθετικό προσανατολισμό της ιρανικής κυβέρνησης προς την τρομοκρατική δραστηριότητα κατά διπλωματών ορισμένων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και πιθανών επιθέσεων εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Τεχεράνη για συνωμοσία με στόχο την ανατίναξη των πρεσβειών του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον, αλλά και τη δολοφονία του πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας, όπως προέκυψε από ακροαματική δικαστική διαδικασία.
Αποκαλύπτοντας την υπόθεση το απόγευμα της Τρίτης, ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Ερικ Χόλντερ, ανακοίνωσε ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος δύο Ιρανών πολιτών -του Μανσόρ Αρμπαμπσιάρ και του Γολάμ Σακουρί, για απόπειρα δολοφονίας του πρεσβευτή Αμπντέλ Αλ Τζουμπέιρ, συμβούλου του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην προάσπιση της χώρας του μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Ο Μανσόρ Αρμπαμπσιάρ, 56 ετών, που διαθέτει διπλή υπηκοότητα (ιρανική και αμερικανική), συνελήφθη στις 29 Σεπτεμβρίου στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης και αναμένετο να παρουσιαστεί την Τρίτη σε δικαστήριο του Μανχάταν. Αντίθετα, ο δεύτερος κατηγορούμενος, Γολάμ Σακουρί, δεν συνελήφθη. Είναι μέλος της ιρανικής μονάδας Κοντς (ειδικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης), η οποία κατηγορείται από την Ουάσινγκτον ότι προσφέρει υλική υποστήριξη στους Ταλιμπάν και σε άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.
Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο πρόεδρος Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαουδάραβα πρέσβη, στον οποίο εξέφρασε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ. «Ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ένα τέτοιο σχέδιο συνιστά κατάφωρη παραβίαση της αμερικανικής αλλά και διεθνούς νομοθεσίας και επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ για ανάληψη κάθε ευθύνης που θα διασφαλίζει τους διπλωμάτες οι οποίοι βρίσκονται σε αμερικανικό έδαφος», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον εκτίμησε πως πλέον ήρθε η ώρα για μεγαλύτερη απομόνωση της Τεχεράνης, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι η σχέση της ιρανικής κυβέρνησης με τη σχεδιαζόμενη δολοφονία, θα εξωθήσει την Ουάσινγκτον να πείσει και άλλα κράτη να επιβάλλουν κυρώσεις στο Ιράν.
Σε περίπτωση που αποδειχθεί πως η ιρανική κυβέρνηση σχεδίαζε την δολοφονία του Σαουδάραβα πρέσβη, εκτίμησε, η Τεχεράνη θα τεθεί σε ακόμα μεγαλύτερη απομόνωση και συμπλήρωσε: «Θα συνεργαστούμε με τους φίλους και του συνεταίρους μας σε όλο το κόσμο ούτως ώστε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα που θα βάζει τέλος σε τέτοιου είδους ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες ... Είναι πλέον η ώρα να στείλουμε ισχυρό μήνυμα στο Ιράν για περαιτέρω απομόνωση του από τη διεθνή κοινότητα».
Οργισμένη αντίδραση από το Ιράν
Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Τεχεράνης, η οποία έκανε λόγο για «διαβολική σκευωρία» των Αμερικανών. «Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το Ιράν καταδικάζει απερίφραστα αυτή την αναίσχυντη κατηγορία των αμερικανικών αρχών και θεωρεί πως είναι μια διαβολική σκευωρία καλά οργανωμένη και είναι σε ευθεία γραμμή με την αντι-ιρανική πολιτική τους», υπογραμμίζει σε υψηλούς τόνους, ο Ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μοχάμαντ Καζαΐ σε επιστολή που έστειλε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ο Ιρανός πρέσβης εκφράζει την αγανάκτηση του και κατηγορεί τις ΗΠΑ για πολιτικά κίνητρα πίσω από τη δημιουργία του θέματος. «Οι Ιρανοί επιθυμούν έναν κόσμο χωρίς τρομοκρατία», δηλώνει στην επιστολή του και τονίζει πως «η αμερικανική πολεμοκαπηλεία και προπαγάνδα κατά του Ιράν δεν αποτελεί απειλή μόνο για το ίδιο το Ιράν, αλλά και για τη σταθερότητα στο Περσικό Κόλπο».