Συμφωνία για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Σαλίτ

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011 11:47

A- A A+

Σε συμφωνία για την απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ, Ισραηλινού στρατιώτη που κρατείται από Παλαιστίνιους αντάρτες εδώ και πέντε χρόνια, κατέληξαν το Ισραήλ και η Χαμάς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων από ισραηλινές φυλακές.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις και ότι ο Σαλίτ θα απελευθερωθεί «εντός ημερών».

«Ολοκληρώσαμε κοπιώδεις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς για την απελευθέρωση του Γκιλάτ Σαλίτ. Θα επιστρέψει στο σπίτι του εντός των επόμενων ημερών», ανακοίνωσε ο Νετανιάχου σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Ο Σαλίτ είχε πιαστεί αιχμάλωτος σε επιδρομή το 2006 και οι απόπειρες για απελευθέρωσή του μέσω διαπραγματεύσεων είχαν μέχρι σήμερα αποτύχει.

Η συμφωνία εγκρίθηκε με 26 ψήφους υπέρ και 3 κατά στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, μετά από τρίωρη συζήτηση.

«Είναι μία δύσκολη απόφαση, αλλά η ηγεσία δοκιμάζεται σε στιγμές σαν αυτή ως προς την ικανότητά της να πάρει δύσκολες αποφάσεις», είπε ο Νετανιάχου.

Από την πλευρά της η Χαμάς δήλωσε ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν ξεχυθεί στους δρόμους για να πανηγυρίσουν.

Ο ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαλέντ Μεσάλ, που βρίσκεται εξόριστος στη Συρία, εμφανίστηκε στην τηλεόραση και χαρακτήρισε τη συμφωνία νίκη για τον παλαιστινιακό λαό. Δήλωσε ότι πρόκειται να απελευθερωθούν 1.027 κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων 27 γυναίκες.

Σύμφωνα πάντως με τον επικεφαλής των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών Γιοράμ Κοέν, πολλοί από τους πλέον γνωστούς κρατουμένους δεν θα απελευθερωθούν. Ανάμεσά σε αυτούς που θα παραμείνουν στις ισραηλινές φυλακές είναι ο ηγέτης της Φάταχ Μαρουάν Μπαργκουτί, ο Αχμέτ Σαντάτ που βρέθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού τουρισμού το 2001 και ο Αμπντάλα Μπαργκουτί της Χαμάς.

Περίπου 5.000 Παλαιστίνιοι βρίσκονται υπό κράτηση στο Ισραήλ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή