Mιανμάρ: Απελευθερώθηκαν «300 πολιτικοί κρατούμενοι»

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011 14:19
REUTERS/SOE ZEYA TUN

A- A A+

Τουλάχιστον 300 πολιτικοί κρατούμενοι απελευθερώθηκαν σήμερα στη Μιανμάρ, ανάμεσά τους εξέχουσες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης, αλλά περίπου 1.800 παραμένουν στις φυλακές, μετά τη χορήγηση της γενικής αμνηστίας, δήλωσε σήμερα αξιωματικός των φυλακών.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πριν από τη χορήγηση της γενικής αμνηστίας σε 6.359 φυλακισμένους, μεταξύ τους πολιτικοί κρατούμενοι, ότι νιώθει ενθαρρυμένη από τα «ελπιδοφόρα σημάδια» της μεταρρύθμισης αλλά ότι είναι πολύ νωρίς η Ουάσινγκτον να ανακοινώσει μέτρα μετά την απόφαση αυτή.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Αυστραλία έχουν ανακοινώσει ότι η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων είναι ζωτικής σημασίας για να εξεταστεί η άρση των πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε αυτό το κράτος-παρία από τη δεκαετία του 1990 και που το έχουν οδήγησαν πιο κοντά στην Κίνα.

Ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από αυτόν που πολλοί ανέμεναν αλλά είναι αρκετά μεγαλύτερος από τον αριθμό των πολιτικών κρατουμένων που απελευθερώθηκαν τα τελευταία χρόνια επωφελούμενοι από τη χορήγηση αμνηστίας.

Όπως εξάλλου διευκρίνισε αξιωματούχος της Μιανμάρ, μεταξύ των πολιτικών κρατουμένων που απελευθερώνονται σήμερα οι περισσότεροι είναι μέλη της Εθνικής Ενωσης για τη Δημοκρατία, της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σούου Κίι.

«Ελπίζουμε να απελευθερωθούν πολλοί ακόμα», δήλωσε η Αούνγκ Σαν, που απελευθερώθηκε πέρυσι μετά από 15 χρόνια κράτησης κατ’οίκον.

«Είναι απογοητευτικό», δήλωσε ο Μπέντζανιμ Ζαουάκι της Διεθνούς Αμνηστίας. «Είχαμε λόγους να περιμένουμε, δεδομένων των ταχέων και ποιοτικών μέτρων π[ου ελήφθησαν τους τελευταίους μήνες, ότι θα απελευθερώνονταν περισσότεροι κρατούμενοι».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή