«Στάση του μετρό» στη Μέση Οδό της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011 16:32
A- A A+

Το φως της σύγχρονης συμπρωτεύουσας είδαν μοναδικά ευρήματα που αφορούν τη βυζαντινή Θεσσαλονίκη, τα οποία ανακαλύφθηκαν πρόσφατα κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιούνται στον σταθμό Βενιζέλου, στο πλαίσιο των εργασιών για την κατασκευή του μετρό.

Ένα από αυτά είναι η Μέση Οδός, ένας από τους βασικότερους βυζαντινούς δρόμους της πόλης, που διατηρήθηκε μέχρι τον 18ο αιώνα -τουλάχιστον στο συγκεκριμένο σημείο των ανασκαφών.

Το εύρημα που εντυπωσίασε ιδιαίτερα τους αρχαιολόγους είναι δύο υπόγειοι κεραμοσκεπείς χώροι, με σκαλιά ανόδου και καθόδου, πολύ γερά χτισμένοι, η χρήση των οποίων παραμένει άγνωστη.

Στο τμήμα που ανασκάφτηκε βρέθηκαν επίσης 24 πλινθόκτιστα κτίρια, πολλά αρχιτεκτονικά μέλη, δύο κάθετοι άξονες, άφθονη κεραμική, νομίσματα και κινητά ευρήματα, όπως ένα όμορφο χρυσό έλασμα με τη μορφή Παναγίας, διακοσμημένο με σμάλτο, πιθανόν από εργαστήριο της περιοχής.

Λόγω της σημασίας των ευρημάτων, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της απόσπασης και της μεταφοράς τους.

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε από τη Γενική Γραμματέα του ΥΠ.ΠΟ.Τ., κα Λίνα Μενδώνη, τα τμήματα αυτά θα πρέπει να επανατοποθετηθούν στον σταθμό για να αποτελούν ένα σταθερό σημείο, όπως έχει γίνει και στο μετρό της Αθήνας. Τα υπόλοιπα αρχαία κατάλοιπα θα αποδομηθούν χειρωνακτικά, ώστε να μη χαθεί καμία πληροφορία και να προχωρήσει η ανασκαφή σε ακόμα βαθύτερα στρώματα.

Προτεινόμενα για εσάς