Σλοβακία: Συμφωνία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το EFSF

Πρόωρες εκλογές το Μάρτιο
Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011 16:48
UPD:17:36
REUTERS/PETR JOSEK

A- A A+

Τρία κόμματα του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού της Σλοβακίας κατέληξαν σε συμφωνία με τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου κόμματος Smer, Ρόμπερτ Φίκο, για την έγκριση της επέκτασης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο Φίκο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το Μάρτιο του 2012. Όπως είπε, το κόμμα του θα παραμείνει στην αντιπολίτευση μέχρι τότε.

Τρία από τα τέσσερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού πραγματοποιούσαν σήμερα διαπραγματεύσεις με το σοσιαλδημοκρατικό Smer μετά την πτώση της κυβέρνησης χθες, αφού καταψηφίστηκε από το κοινοβούλιο η διέρυνση του EFSF που η πρωθυπουργός Ιβέτα Ραντίτσοβα είχε συνδέσει με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή της.

REUTERS

Ο Φίκο είχε δηλώσει ότι θα στηρίξει την επέκταση του EFSF με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα υποβάλει την παραίτησή της.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχαν απευθύνει έκκληση στη Σλοβακία να εγκρίνει σύντομα τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του EFSF.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι οι αρχές της Σλοβακίας έχουν πλήρη συνείδηση της σημασίας που έχει ο μηχανισμός για τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

Νωρίτερα και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να συμβάλουν στη μάχη κατά της κρίσης χρέους», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ενίσχυση του EFSF θα εγκριθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

Η Σλοβακία είναι η μοναδική χώρα-μέλος της ευρωζώνης που δεν έχει επικυρώσει τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. Οι αποφάσεις πρέπει να εγκριθούν από όλα τα κράτη-μέλη για να τεθούν σε ισχύ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή