Πυρ ομαδόν από τους κοινωνικούς φορείς για το πολυνομοσχέδιο

Εξωθεσμικές παρεμβάσεις στο θέμα των συμβάσεων καταγγέλλουν ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ
Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011 20:46
UPD:21:05

O πρόεδρος της ΓΣΣΕ, Γιάννης Παναγόπουλος (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Παρεμβάσεις επιχειρηματικών και εξωθεσμικών κύκλων προς την τρόικα, προκειμένου να αποδυναμωθεί ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κατήγγειλαν στη Βουλή ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, καθώς και οι εκπρόσωποι των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων.

Στη διάρκεια της ακρόασής τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του πολυνομοσχεδίου για την εργασιακή εφεδρεία και το ενιαίο μισθολόγιο, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων υποστήριξαν πως οι εν λόγω παρεμβάσεις, αντανακλώνται στις αξιώσεις και τα mail της τρόικας, τα οποία ενσωματώνονται, όπως υποστήριξαν, στο άρθρο 37 του σχεδίου νόμου.

«Είναι ομολογημένη η διάθεσή τους: Πάνε και καταδίδουν τη χώρα και ζητάνε πράγματα που δεν αντέχουν στη στοιχειώδη λογική. Κάποιοι απ' αυτούς, είναι εν πολλοίς κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες, με εξαγόμενο προϊόν αμφίβολης ποιότητας», κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΓΣΣΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος παρατήρησε ότι η συζήτηση γίνεται για το επόμενο νομοσχέδιο «που θα καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις», αφού «το παρόν, είναι ήδη ψηφισμένο». «Όσοι θέλουν να προωθήσουν απόψεις και θέσεις, το κάνουν επισκεπτόμενοι την τρόικα», πρόσθεσε.

«Πρόκειται για «τα γνωστά λόμπυ συμφερόντων, αλλά και σκληρών ιδεολογικών απόψεων, χωρίς καμία διαφάνεια. Εμείς στην ΓΣΕΒΕΕ έχουμε αντισταθεί στην πρακτική αυτή. Όταν δούμε την τρόικα, θα ζητήσουμε παράσταση και απ' την ελληνική κυβέρνηση, γιατί τέτοια νομοσχέδια είναι αποτέλεσμα τέτοιων διαδικασιών. Πολλοί όμως και εκ της ελληνικής κυβερνήσεως τους αρέσει να μιλάνε με λόμπυ συμφερόντων», συνέχισε.

Κάλεσμα στην κυβέρνηση να αφήσει να αφήσει τους κοινωνικούς εταίρους «να αποφασίσουν μόνοι τα του οίκου τους» απηύθυνε ο Β. Κορκίδης εκ μέρους της ΕΣΕΕ.

«Το άρθρο 37 είναι το ραντεβού μας με την πτώχευση, είτε είναι εργαζόμενοι, είτε εργοδότες, είτε συνταξιούχοι. Σταματήσετε αυτό το χείμαρρο, να σπέρνει η τρόικα αντικοινωνικά μέτρα. Είμαστε πολύ κοντά στην κοινωνική έκρηξη. Μην κάνετε το λάθος να μειώσετε μισθούς και συντάξεις, είτε στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε.

«Είμαστε πειραματικό εργαστήρι. Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, είπε πως η Ελλάδα θα επιμολύνει όλες τις χώρες της Ευρώπης με την ρύθμιση του άρθρου 37» παρενέβη ο κ. Παναγόπουλος (ΓΣΕΕ), ο οποίος υποστήριξε επίσης πως οι εφεδρείες στο δημόσιο τομέα, «στέλνουν μήνυμα για περισσότερες απολύσεις στον ιδιωτικό».

Από πλευράς ΑΔΕΔΥ, ο πρόεδρός της Κώστας Τσικρικάς, δήλωσε πως το νομοσχέδιο οδηγεί τον δημόσιο υπάλληλο στη φτώχεια. «Οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά 40% και τώρα ξεπερνάμε το 50%. Καθημερινά οι απώλειες συμβάλλουν στην ύφεση, στο σπιράλ θανάτου για την ελληνική οικονομία. Οι πρωτοεργαζόμενοι στο Δημόσιο θα δουλεύουν για 22 ευρώ μεροκάματο» ανέφερε.

Κατηγόρησε παράλληλα την κυβέρνηση πως «θέλει να ενοχοποιήσει τους δημοσίους υπαλλήλους με ψεύδη και κατασυκοφαντίες» και απέρριψε τη φημολογία που «θέλει τους δημόσιους υπαλλήλους να ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

Αλλά και ζητήματα όπως το ενιαίο μισθολόγιο ή η κινητικότητα στο Δημόσιο, με τα οποία η ΑΔΕΔΥ συμφωνεί επί της αρχής, ρυθμίζονται, σύμφωνα με τον κ. Τσικρικά, με λάθος τρόπο: «Τα κριτήρια της κινητικότητας είναι ρευστά. Αν είχε γίνει εγκαίρως διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, ίσως να μην είχαμε φτάσει εδώ» ανέφερε.

Ο Δήμος Κουμπούρης, εκπρόσωπος των συνταξιούχων του ΙΚΑ, επέκρινε την κυβέρνηση για το επιχείρημα της έλλειψης πόρων, ενώ εκ μέρους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, ο Βασίλης Θεοτοκάτος χαρακτήρισε «απάτη» την απαλλαγή των πολυτέκνων από την εργασιακή εφεδρεία και το καθεστώς της προσυνταξιοδότησης, καθώς «αφορά μόνον αυτούς που έχουν τέσσερα ή περισσότερα προστατευόμενα παιδιά».

«Σκέφτηκε κανείς την οικογένεια με παιδί με σύνδρομο ντάουν, ή αυτισμό; Δεχθήκατε να συμπεριληφθεί το επίδομα αναπηρίας που είναι αφορολόγητο, στο ποσό που μπαίνει ειδική εισφορά», παρατήρησε ο εκπρόσωπος των αναπήρων, Γιάννης Βαρδακαστάνης.

Δυσφορία για τις ρυθμίσεις του νέου βαθμολογίου, εξέφρασε ο Γιάννης Αλεξάκης, εκπρόσωπος των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, κρίνοντας πως η εξέλιξή τους στο νέο σχήμα είναι εξαιρετικά αργή και οι διαδικασίες κρίσεων αμφισβητούμενες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή