Μπλοκάρουν ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ οι γειτονικές της χώρες

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011 17:37
UPD:18:08

Δεν πρόκειται να στηρίξουν την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας στην ΕΕ όσο διάστημα παραμένει στη φυλακή η πρώην πρωθυπουργός της χώρας, δήλωσαν οι ηγέτες της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

A- A A+

Δεν πρόκειται να στηρίξουν την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας στην ΕΕ όσο διάστημα παραμένει στη φυλακή η πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Γιούλια Τιμοσένκο, δήλωσαν οι ηγέτες της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

Η φυλάκιση της Τιμοσένκο εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο η Ουκρανία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, δηλώνουν οι πρωθυπουργοί των τριών γειτονικών χωρών.

«Στηρίζουμε (την υποψηφιότητα) μίας Ουκρανίας δυτικών προδιαγραφών», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Νέκας, μετά από συνάντηση που είχε στην Πράγα με τον Πολωνό και Ούγγρο ομόλογό του.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη επιβλήθηκε ποινή επταετούς κάθειρξης στην πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, για κατάχρηση εξουσίας κατά τη διάρκεια υπογραφής συμφωνίας για την αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία, το 2009.

Τόσο η ΕΕ, όσο και οι ΗΠΑ αμφισβητούν την απόφαση, δηλώνοντας πως η καταδίκη είναι πολιτικά κατευθυνόμενη, ενώ προειδοποιούν τον πρόεδρο της χώρας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα επηρεάσει και τις διμερείς τους σχέσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή