Πέτρινες μέρες

Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2002 16:15

A- A A+

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος πολιορκείται εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα στο αρχηγείο του στη Ραμάλα, περνάει τον καιρό του συζητώντας με τους συντρόφους του και τηλεφωνώντας για να διατηρήσει την επαφή με τον έξω κόσμο.

O ηλικιωμένος ηγέτης των Παλαιστινίων κοιμάται κατάχαμα και τρώει μια φορά την ημέρα φαγητό από κονσέρβες.

Και μολονότι είναι θυμωμένος με τη διεθνή κοινότητα, την οποία κατηγορεί ότι ευνοεί το Ισραήλ, αποδέχεται την τύχη του, περιορισμένος σε ένα κτίριο όπου επικρατεί συνωστισμός -250 άνθρωποι είναι κλεισμένοι εκεί μαζί του- και υγρασία, ενώ κυριαρχεί η δυσοσμία.

Αυτή είναι η εικόνα που προκύπτει από τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε το Γαλλικό Πρακτορείο με πολιορκημένους Παλαιστίνιους που διαθέτουν κινητά τηλέφωνα.

Απ' έξω, το κτίριο -το μόνο που είναι ακόμη όρθιο στον περίβολο του αρχηγείου- μοιάζει με φυλακή. Ο ισραηλινός στρατός ολοκλήρωσε χθες την περικύκλωσή του με συρματόπλεγμα και εγκατέστησε προβολείς που το φωτίζουν στη διάρκεια της νύκτας.

Οποιος προσπαθήσει να περάσει το φράκτη, θα πιαστεί στα συρματοπλέγματα ή θα σκοτωθεί, υποστηρίζουν οι πολιορκημένοι.

Παρά τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στο κτίριο, ο Γιάσερ Αραφάτ, βεβαιώνουν, κάνει ό,τι μπορεί για να χαλαρώσει την ατμόσφαιρα.

«Κάθε μέρα έρχεται να μας δει και μας ανεβάζει το ηθικό», λέει ο Χάλεντ Χάσαν, μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής.

Οι πολιορκημένοι μιλούν για την πείνα, τη ζέστη, τη δυσοσμία, την απομόνωση και το φόβο ότι θα σκοτωθούν σε μια επίθεση του ισραηλινού στρατού.

Υφίστανται ψυχολογικό πόλεμο, λέει ο Μπάσαμ Αμπού Σαρίφ, σύμβουλος του Αραφάτ που μιλάει καθημερινά από το τηλέφωνο με τον παλαιστίνιο πρόεδρο.

Οι ισραηλινοί στρατιώτες απευθύνουν τακτικά από τα μεγάφωνα εκκλήσεις στα αραβικά προς τους πολιορκημένους να παραδοθούν.

Ο Αραφάτ «είναι πολύ θυμωμένος. Η σιωπή του κόσμου τον θυμώνει», λέει ένας πολιορκημένος παλαιστίνιος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αραφάτ είναι απασχολημένος όλη την ημέρα, τηλεφωνεί στους υπευθύνους της Παλαιστινιακής Αρχής καθώς και σε άραβες και ευρωπαίους ηγέτες.

Η πολιορκία θα αρθεί, επαναλαμβάνει το Ισράηλ, αν παραδοθούν περίπου είκοσι Παλαιστίνιοι που καταζητούνται για τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Την απαίτηση αυτή έχει απορρίψει ο Αραφάτ, οι σύμβουλοι του οποίου υπενθυμίζουν πως έχει επιβιώσει από πολλές άλλες πολιορκίες, όπως στο Λίβανο πριν από είκοσι χρόνια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή